Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Održan prvi “Trebević trejl”

01 Jun 2024
3 min.
Održan prvi “Trebević trejl”

Prva trejl trka održana je u zaštićenom području Parka prirode “Trebević” u Istočnom Sarajevu s ciljem da, osim sportskog takmičenja i druženja, promoviše prirodna dobra i zdrav život.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Park prirode “Trebević” Mladen Samardžić rekao je da učestvuje 70 trkača koji ukupno treba da pređu 14 kilometara staze.

“Čitava staza se nalazi u prirodnom ambijentu. Razlika u nadmorskoj visini je 800 metara što je veoma zahtjevno za trkače”, rekao je Samardžić, te pohvalio i one ljude koji su došli da prošetaju ovom zahtjevnom stazom.

On je istakao da ovom trkom žele da promovišu prirodne ljepote, te napomenuo da je organizuju Turistička organizacija Istočno Novo Sarajevo, restoran “Trebevićki raj”, grad Istočno Sarajevo i opština Istočni Stari Grad, koji su pomogli u zahtjevnom trasiranju prvog “Trebević trejla”.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je novinarima da je organizovanje “Trebević trejla” prilika za promociju turističke ponude, a da su u Parku prirode i te kako svjesni da priroda i ljudi moraju zajedno da funkcionišu, ali ne na štetu prirode.

On je istakao da prva trejl trka na Terbeviću, koja se održava u okviru manifestacije “U susret ljetu”, predstavlja proširenje ponude grada u oblasti turizma i sporta.

“`Trebević trejl` je jedna od tih mikroaktivnosti koju organizuje Park prirode `Trebević`, čiji su osnivači grad Istočno Sarajevo zajedno sa opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočno Stari Grad i Pale. Ovim pokazujemo aktivizam Parka prirode `Trebević`”, rekao je Ćosić.

On je ukazao da će uskoro biti pripremljeni podzakonski akti koji će regulisati dosta toga u nadležnosti Parka prirode i generisati ozbiljan prihod.

“Taj prihod će biti iskorišten i u ove i u aktivnosti koje se odnose na zaštitu životne sredine. Trebević je definitivno mjesto posjete brojnih turista i brojnih aktivnosti, a njegova prirodna vrijednost ni na koji način ne može biti ugrožena na osnovu tih aktivnosti”, rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočno Stari Grad Bojo Gašanović kaže da mu je zadovoljstvo što nakon 10 godina aktivnog rada na Trebeviću organizju zajednički ovu manifestaciju u kojoj će uživati učesnici.

“Sama činjenica da učestvuje 70 trkača pokazuje ozbiljnost manifestacije”, rekao je Gašanović i izrazio nadu da će iduće godine biti bar tri puta više učesnika.

Današnja trka “Trebević trejla” organizovana je u okviru manifestacije “U susret ljetu” koja obuhvata veliki broj različitih kulturno-umjetničkih i sportskih događaja i traje do 21. jula.

Manifestacija “U susret ljetu” počela je juče, otvaranjem turnira u malom fudbalu, posvećenog četi “Petar Pandurević” i borcima Mjesne zajednice Stanica Pale.

SRNA

Povezani članci

Džudo savez Srpske dobio novo rukovodstvo

Novi predsjednik Džudo saveza Republike Srpske biće Živko Milijaš dok će funkciju generalnog sekretara obavljati Dejan Ćup. Epilog je to višemjesečne borbe džudo klubova u Savezu, a rješenje o imenovanju novih funkcionera donio je Osnovni sud u Banjaluci. Prema tom rješenju iz sudskog registra obrisana su dosadašnja lica za zastupanje i predstavljanje, a to su […]

Za sokolačke bacače koplja dvije medalje

Članovi sportske ekipe opštine Sokolac osvojili su dvije medalje na 59. Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama /MOSI/ u Užicu, rekla je Srni Vera Mijatović jedan od vođa sokolačke ekipe. Zlatnu medalju u bacanju koplja osvojio je Aleksandar Lučić, a srebrnu Ratko Đurović. Od ovih atletičara su se, kako kaže, i očekivale medalje, jer su kao članovi […]