Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Opljačkani stanovi sudija za zločine OVK: Ukradeni kompjuteri sa osjetljivim podacima o sudskim pocesima

22 Januar 2023
2 min.
Opljačkani stanovi sudija za zločine OVK: Ukradeni kompjuteri sa osjetljivim podacima o sudskim pocesima

 Francuske “Nedjeljne novine” objavile su danas vijest o ciljanoj pljački stana visokog sudije za zločine OVK početkom januara u Parizu, a slična pljačka dogodila se i u Briselu, prenio je direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Gujon je dodao da francuski list navodi da su profesionalci ušli u stan i da su iz njega iznijeli jedino laptop koji sadrži veoma osjetljive podatke o sudskim procesima u toku.

“Nakit i ostali predmeti su netaknuti. Slična pljačka se nedavno dogodila u Briselu, gde je jednom sudiji istog specijalnog Suda za zločine OVK, ukraden kompjuter, ali se za sada ova dva slučaja ne dovode u vezu”, napisao je Gujon na “Tviteru”, prenosi Srna.

On je naveo da “Nedjeljne novine” podsjećaju da je tokom rata na Kosovu i Metohiji poginulo oko 13.000 osoba, a da su bivšem šefu albanske paravojne formacije OVK Hašimu Tačiju na teret stavljena ubistva i mučenje.

Komentarišući vijesti o pljačkama, advokat Goran Petronijević rekao je da je “moguće da je do toga došlo i kako bi se sakrio identitet onih koji dostavljaju odbrani poveljive informacije, kao i da ovo i te kako može uticati na dalji tok suđenja”.

Petronijević je naveo da ovo nije prvi put da se tako nešto dešava i podsjetio na slučaj kada su osjetljivi podaci dostavljeni u prostorije veterana terorističke “OVK”.

“Tada nije ukraden nijedan kompjuter”, rekao je Petronijević za “Kosovo onlajn”.

On je istakao da ne očekuje reakciju Specijalnog suda.

“Ni prošli put nisu reagovali, osim što su procesuirali one koji su objavili te podatke, ali ne i one koji su ih ukrali, što je budalaština”, naglasio je Petronijević.

Suđenje nekadašnjim liderima terorističke “OVK” Hašimu Tačiju, Kadri Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju trebalo bi da počne 1. marta.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Oni se od novembra 2020. nalaze u pritvoru u Hagu.

SRNA

Povezani članci

Rusija zatražila sjednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti. Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog […]

Svijet može da odahne: Pronađena radioaktivna kapsula (VIDEO)

Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu čiji je nestanak u Zapadnoj Australiji izazvao masovnu potragu, naveo je državni ministar za vanredne situacije, prenosi Reuters. Za sada nije poznato gdje je tačno pronađena mini-kapsula koja se izgubila tokom transporta na razdaljini od 1.400 kilometara. Vojska je provjeravala kapsulu i ona će u četvrtak biti odnesena […]