Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Osnovci u Sokocu upoznati o ulozi i značaju Crvenog krsta, a srednjoškolci i o etici

11 April 2024
2 min.
Osnovci u Sokocu upoznati o ulozi i značaju Crvenog krsta, a srednjoškolci i o etici

Predstavnici Crvenog krsta Republuke Srpske danas su učenicima Osnovne škole “Sokolac” u tom mjestu održali predavanje o diseminaciji koja predstavlja širenje znanja o pokretu Crvenog krsta, te o njegovoj ulozi i značaju u cjelokupnom društvu u svijetu, dok su sa učenicima Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” organizovali radionice i o etici.

Saradnik za informisanje i diseminaciju u Crvenom krstu Republike Srpske Miljan Rašević rekao je novinarima da Crveni krst tokom aprila realizuje niz aktivnosti o pokretu Crvenog krsta, među kojima i predavanje o diseminaciji.

“Mi ovdje predstavljamo istorijat, značaj i aktivnosti Crvenog krsta, o tome šta sve sprovodi, te koje su programske aktivnosti u Crvenom krstu Republike Srpske koji je dio strukture međunarodnog pokreta Crvenog krsta u svijetu, odnosno Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca”, naveo je Rašević.

Prema njegovim riječima, predstavnici ove humanitarne organizacije promovišu Crveni krst, kako njegovu strukturu u Srpskoj tako i globalnu strukture ove organizacije, koja nije samo sigurna kuća za podjelu humanitarne pomoći, već je organizacija koja vodi i brojne druge aktivnosti.

Rašević je podsjetio da Crveni krst organizuje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, realizuje obuke i takmičenja iz pružanja prve pomoći, radi sa mladima organizujući kampove za podmladak i omladinu, te program pripreme “odgovor na katastrofe”.

On je naglasio da je nakon četiri predavnja održana u Republici Srspkoj poraslo interesovanje mladih da postanu volonteri ove organizacije, u čemu posebnu ulogu imaju i sekcije Crvenog krsta u školama, jer one animiraju i okupljaju djecu u osnovnim i srednjim školama.

Rašević je dodao da je predavanje na istu temu održano danas i u sokolačkom Srednjoškolskom centru, koja je rađena na nešto drugačiji način, uz proširenje teme o diskriminaciji, etici i o principima Crvenog krsta koji se odnose na humanost, neutralnost, nepristrasnost.

“Želimo da vidimo kako oni shvataju i generalno posmatraju stanje u društvu i da li bi pomogli ljudim bez obzira na različitosti, na vjeru i naciju”, istakao je Rašević.

Apsolvent Šumarskog fakulteta Vladan Janković iz Sokoca volonter je opštinskog Crvenog krsta i Republike Srpske od petog razreda osnovne škole kada je, kako kaže, počela njegova priča kroz učljučivanje u program prve pomoći, a potom učešće u različitim kampovima, akcijama koje ova humanitarna organizacija pokreće i vodi, te instruktorski rad.

Predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske organizuju predavanja po školama povodom Nedjelje krvenog krsta koja se obilježava od 8. do 15. maja sa ciljem da animiraju djecu i omladinu da postanu članovi ove humanitarne organizacije. 

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Ljetna predsezona na Jahorini uz znatno niže cijene smještaja (VIDEO)

Ljetna predsezona na Јahorini počela je ponudom za Prvomajske i Vaskršnje praznike, uz znatno niže cijene smještaja. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić istakao je u našem Јutarnjem programu da su smještajni kapaciteti spremni. – Noćenje za dvije osobe iznosi 35 evra – naveo je Ljevnaić. Rekao je da od danas radi gondola i park. […]

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]