Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Park prirode Prača- prirodno bogatstvo Rogatice (VIDEO)

21 Juli 2021
3 min.
Park prirode Prača- prirodno bogatstvo Rogatice (VIDEO)

Opština Rogatica može se pohvaliti predivnim parkom prirode Prača koji zauzima više od 4000 hektara i koji plijeni ljepotom i biljnom i životinjskom raznovrsnošću. Sa članovima Planinarskog društva Sjemeč upustili smo se u avanturu i posjetili dvije pećine koje dominiraju parkom – Govješticu i Banj Stijenu. Pećine su otkrivene početkom 20. vijeka kada su Austrougraske vlasti gradile prugu na ovom području.

Pećina Govještica skrivena je u bujnoj vegetaciji uz rijeku Praču. Dolazak do pećine je posebno uživanje za one koji vole adrenalinski turizam. Pećina je počela ozbiljnije da se istražuje 2013. godine. Međunarodni tim speleologa predvođen Italijanksom ekspedicijom sa domaćim razotkrili su njene tajne.

“Glavninu istraživanja su uradili Italijani i zasluge su uglavnom njihove. Nazivi kanala, jezera su na italijanskom jeziku, a kasnije je to prevedeno i na naš jezik. Značajna je po tome što je to trenutno najduža pećina u Republici Srpskoj i BiH, sa dužinom kanala 9.870 metara. Iza sebe je ostavila mokranjsku Miljacku i sigurno najpoznatiju pećinu Vjetrenicu. Visina je 22 metra, ali u unutrašnjosti pećine se nalazi prostorija dimenzija 100x100m. Takođe, u udaljenim dijelovima pećine postoji jezero dužine 100 metara. Pećina još nije osposobljena za turiste, mogu da ulaze samo profesionalci jer je opasna i dosta teška”, kaže član Planinarskog društva Sjemeč Zdenko Brusin.

Pećina Govještica obiluje bogatim pećinskim ukrasima pa i fosilima pećinskog medvjeda.

“Dosta je komplikovana za ulazak. Medjvjed nije mogao ovuda ući, najvjerovatnij su pećine Govještica i Banj Stijena nekad bile spojene”, priča Brusin.

Nekih 150 metara od pećine Govištica strmom i opasnom stazom krećemo prema pećini Banj Stijena, ili kako je u narodu zovu Mračna pećina.

Brusin kaže da je staza adrenalinska. Nalazi se jedan uski putić koji ide iznad nivoa rijeke Prače, tako da je i strmo i opasno, pogotovo za početnike.

U pećini, koja je dugačka 1.200 metara, se nalaze tzv. pećinske kade u kojima je voda bistra kao suza. Pećina je bogato ukrašena stalaktitima i stalagmitima, a oaza je i za kolonije šišmiša. Konstantna temperatura u pećini je od 8 do 10 stepeni.

Parkom prirode Prača, u čijem sastvu se osim Govještice i pećine Banj stijena nalazi još nekoliko nepristupačnih pećina, gazduje Šumsko gazdinstvo Sjemeč koje brine da priroda ostane netaknuta i pristupačna za sve one koji znaju da je cijene i u njoj uživaju.

“Park prirode prača zauzima 40.670 hektara. Podijeljen je u dva stepena zaštite”, rekao je predstavnik Šumskog gazdinstva Sjemeč Vladimir Stanišić.

Posjetu pećinama sa članovima PD Sjemeč završili smo domaćom kafom i dogovorom da ćemo uskoro obići i ostale ljepote Parka prirode Prača.

RTRS

Povezani članci

Virusom korona zaražena 24 lica, nema preminulih

Kod 24 lica u Republici Srpskoj danas je potvrđen virus korona, a preminulih nije bilo, saopšteno je iz republičkog Instituta za javno zdravstvo. Zaraženo je osam muškarca i 16 žena, od kojih je pet lica mlađe, 17 srednje i dva lica starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 12 lica je iz Banjaluke, tri iz Prijedora, […]

Alarmantne brojke o broju smrtno stradalih u saobraćaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i poštuju zakonske propise, te tako zaštite svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. – Uprokos brojnim aktivnostima policijskih službenika koje su realizovane u proteklom periodu u cilju unaprijeđenja bezbjednosti saobraćaja, u julu je na putevima Republike Srpske u […]