Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Patrijarh Porfirije otputovao u SAD

24 Januar 2023
2 min.
Patrijarh Porfirije otputovao u SAD

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije otputovao je danas u SAD, gdje će do 5. februara posjetiti Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u NJujorku i Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libetvilu, te se sastati sa episkopima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na američkom kontintentu.


U pratnji patrijarha su episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor DŽomić i protođakon Dragan Radić, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

Patrijarha Porfirija će, dok bude boravio u SAD, u svim poslovima episkopa beogradsko-karlovačkog zamjenjivati episkop sremski Vasilije.

Planirano je da patrijarh od 24. do 28. januara posjeti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u NJujorku, koje mu je Sveti arhijerejski sinod povjerio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika.

Tom prilikom upoznaće se i sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u NJujorku, koja je izgorjela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U NJujorku će, na praznik Svetog Save, 27. januara, patrijarh Porfirije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u NJujorku imaće više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u NJujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

Srpski patrijarh će u drugom dijelu posjete, od 29. januara do 4. februara, posjetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gdje će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na sjevernoameričkom kontinentu.

On će prisustvovati i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planirano je da se NJegova svetost sastane sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Sjeverne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru. /

SRNA

Povezani članci

Najstarija crkva u Srbiji: U njoj se krstio Sveti Sava i njegova braća, a sada je štiti UNESKO

Na uzvišenju samo nekoliko kilometara od Novog Pazara nalazi se najstariji spomenik crkvene arhitektire u Srbiji, posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Pretpostavlja se da je ova crkva izgrađena u devetom vijeku na temeljima još starije bogomolje koja je tu postojala još u šestom vijeku. – Ovde su kršteni sinovi Nemanjića, Vukan, Nemanja i Rastko. […]

Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

Skupština Srbije danas će početi posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji, odnosno o izvještaju Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da […]