Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pčelarima na Sokocu predstavljena oprema mađarskih proizvođača

23 Septembar 2022
2 min.
Pčelarima na Sokocu predstavljena oprema mađarskih proizvođača

Pčelarima na Sokocu danas je predstavljena oprema mađarske kompanije za proizvodnju opreme za pčelarstvo, u okviru projekta podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine i domaćin prezentacije Milovan Bjelica rekao je da je izložen dio proizvoda za koje smatraju da nedostaju na ovim prostorima, kao i da je lokalna uprava na usluzi kod pripreme potrebne dokumentacije i infomacija o učešću u projektu.

Bjelica je podsjetio da se zahvaljujući ovom projektu pomoći mađarske Vlade može nabaviti poljoprivredna mehanzacija, oprema i alati u vrijednosti od 2.500 do 25.000 evra, da je učešće zainteresovanih poljoprivrednika najmanje 30 odsto, a grant podrška je do 70 odsto.

On smatra da je to veoma dobar projekat koji treba iskoristiti, s obzirom na to da su ukupna sredstva planirana za pomoć poljoprivrednicima ograničena i da je opština Sokolac ušla u prvi krug među 20 opština u Srpskoj.

Predsjednik Udruženja pčelara “Glasinac” sa Sokoca Goran Nešković uvjeren je da će biti kupaca ove opreme, jer je ponuđena kvalitetna oprema uz pristupačne cijene, posebno ako se ima u vidu da je subvencija Vlade Mađarsake oko 70 odsto, što će posebno dobro doći za pčelare koji imaju veliki broj pčelinjih društava.

Prezentaciji, na kojoj su govorili predstavnici konzorcijuma “Agrobos”, koji zastupa mađarsku kompaniju za proizvodnju opreme za pčelarstvo, prisustvovalo je više od 30 članova Udruženja pčelara “Glasinac”.

Nešković je nakon prezentacije rekao da firma “Agrobos” zastupa 20 proizvođača pčelarske opreme iz Mađarske i da su danas na Sokocu predstavili samo dio.

Ovaj zajednički projekt vlada Republike Srpske i Mađarske predstavljen je prvi put na Sokocu 26. avgusta.

SRNA

Povezani članci

Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 30 godina. Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je 1. oktobra 1992. godine ova jednica formirana na osnovu odluke komande […]

Šekara: Posljednje podvale i spinovi guraju opoziciju u još jedan poraz

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara poručio je opoziciji u Republici Srpskoj da požuri ako nisu potrošili cjelokupan arsenal spinova, lažnih vijesti, teorija zavjere i raznoraznih podmetanja, jer je čak i CIK BiH, imenovan kako je imenovan, definisao početak izborne ćutnje, a opozicione perjanice su tada, ruku na srce, najpametniji. “Takva vrsta pritiska možda negdje […]