Ravna planina banerRavna planina baner

Ostale vijesti

Petrović: Snagom Dodikovog autoriteta Srpska sačuvana

29 Septembar 2022
3 min.
Petrović: Snagom Dodikovog autoriteta Srpska sačuvana

Nosilac liste SNSD-a za parlament Republike Srpske u Izbornoj jedinici devet Luka Petrović izjavio je da je Srpska danas mnogo stabilnija i dostojanstvenija nego prije 15 godina kada je trpila ogromne pritiske međunarodne zajednice kojima je tadašnja vlast popustila, te da se ne smije rizikovati njeno postojanje izborom alternative.

On je istakao da je snagom autoriteta lidera SNSD-a Milorada Dodika Republika Srpska sačuvana prije 15 godina.

Petrović je podsjetio da je Republika Srpska 2006. godine bila pred kolapsom, kad je ogroman pritisak međunarodne zajednice izvršen na tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, predsjednika Dragana Čavića i tadašnje rukovodstvo Republike Srpske da priznaju da policija Republike Srpske ne bude pod nadležnošću Srpske nego nivoa BiH.

Petrović je naveo da je pod takvim pritiscima ta garnitura ljudi popustila i predala vlast Dodiku, koji je preuzeo Vladu i snagom autoriteta i komunikacijom uspio da to sve odbaci, sačuva i stabilizuje prilike.

“Danas je mnogo komotnije i stabilnije. Danas smo mnogo ponosniji i dostojanstveniji u odnosu na prije 15 godina. Nisam siguran da i danas ista garnitura koja je predala vlast Dodiku ne bi popustila”, rekao je Petrović za “Herceg televiziju”.

On je podsjetio da je Dodik formirao kadrove koji hoće da se suprotstave, da rade i imaju svoj politički stav.

“Bilo bi teško zamisliti kakva bi bila Republika Srpska da nije bilo takve ličnosti. Teško je da može da dođe neko novi ko to može da zamijeni. Ne smijemo dozvoliti da Srpska uđe u kanal nesigurnosti i nestabilnosti”, rekao je Petrović.

On je istakao da, ako i dalje bude snažne podrške naroda Dodiku i Cvijanovićevoj, Srpska će imati za prijatelje zemlje kao što su Srbija, Rusija, Mađarska, Kina, ističući da nije siguran da bi to neka alternativa obezbijedila.

“Nisam siguran da ne bi pala pod uticaj /Kristijana/ Šmita ili nekih zapadnih ambasadora”, rekao je Petrović.

On se osvrnuo i na to da iz političkog Sarajeva uvijek stižu poruke da BiH treba da ima jednog predsjednia, da Srpska treba da izgubi vlasništvo nad imovinom, da izgubi uticaj nad investicijama, navodeći da Srbi koji dolaze iz opozicionog SDS-a učestvuju u pokušajima blokiranja projekta “Buk Bijela” i solarne elektrane.

On je podsjetio na brojne infrastrukturne i energetske projekte koji su izgrađeni u Srpskoj, kao što su auto-putevi u sjevernom dijelu, hidroelektrana “Dabar” u okviru koje se gradi najduži tunel na Balkanu i slične projekte.

“To su sve ozbiljne činjenice da građanin sagleda stanje vlasti, ali i koje bi stanje donijela alternativa, da li bi to bila pouzdana vlast ili bi došli u situaciju da se ne isplaćuju plate i penzije da rizikujemo postojanje Republike Srpske”, rekao je Petrović.

On je istakao da političkom Sarajevu ne odgovaraju jaka Republika Srpska i jake ličnosti, kao ni investicije koje donose novac, kao što su energetski objekti, pa se Srbija sprečava u investicijama, tako što bošnjački poslanici blokiraju gradnju projekta “Buk bijela”, ali i osporavaju trebinjski aerodrom.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 3. decembar

Danas je nedjelja, 3. decembar, 338. dan 2023. godine. Do kraja godine ostalo je još 28 dana. 1808 – Madrid se predao snagama francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte. 1810 – Britanija preotela od Francuske ostrva Mauricijus i Reunion. 1857 – Rođen engleski pisac poljskog porijekla Teodor Jozef Konrad Korženovski, poznat kao DŽozef Konrad, čija se […]

Lavrov: Srbiji oteto Kosovo bez ikakvog referenduma

Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je na plenarnoj sjednici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Skoplju rekao da je otimanje Kosova od Srbije bilo kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta. […]