Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Planiran upis 668 srednjoškolaca

22 Jun 2024
2 min.
Planiran upis 668 srednjoškolaca

 U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred u školskoj 2024/2025. godini planiran je upis 668 učenika, izjavila je Srni samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Aleksandra Berjan.


Berjanova je navela da bi u Srednjoškolski centar “Vasilije Ostroški” na Sokocu trebalo da bude primljeno 108 učenika, koliko je bilo i prošle godine.

U sokolačkoj Gimnaziji – opšti smjer, u centralnoj školi, planiran je prijem 20 učenika, kao i 16 učenika u područnoj školi u Han Pijesku, dok je na računarsko-informatičkom smjeru planiran upis 24 učenika.

Berjanova je dodala da je u šumarskoj struci, za zanimanje šumarski tehničar, planiran upis 24 učenika, koliko i za zanimanje carinski tehničar u okviru ekonomske struke.

U Srednjoškolskom centru “Pale” planirano je da bude upisano 196 učenika, i to 60 u Gimnaziji na opštem smjeru gdje bi bila formirana tri odjeljenja.

Planirana su dva odjeljenja turističkih tehničara /upis 48 učenika/, po jedno odjeljenje sa po 24 učenika na smjerovima kulinarski tehničar, arhitektonski tehničar i tehničar računarstva i programiranja, a 16 učenika bi se školovalo za zanimanje kuvar.

U Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža” predviđen je upis 172 učenika, od toga 40 đaka, odnosno dva odjeljenja na opštem smjeru u Gimnaziji, a 20 učenika na društveno-jezičkom smjeru.

Po jedno odjeljenje trebalo bi da bude formirano na smjerovima ekonomski, poslovno-pravni, farmaceutski i medicinski tehničar, gdje je planiran upis po 24 učenika. Na smjerovima muzički saradnik-teoretičar i muzički izvođač planiran je upis po osam učenika.

Berjanova je rekla da je u Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu planiran upis 192 učenika. Predviđeno je da po 24 učenika budu upisana na smjerove turistički, kulinarski tehničar, tehničar informacionih tehnologija, tehničar računarstva i programiranja, tehničar drumskog saobraćaja, te na smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Na trogodišnjim smjerovima za kuvara i konobara planiran je upis po 12 učenika, kao i na smjeru bravar-zavarivač.

Berjanova kaže da su najveće interesovanje u prvom upisnom roku učenici u Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški” na Sokocu iskazali za zanimanje carinskog tehničara, gdje je popunjeno najviše mjesta, dok je u Srednjoškolskom centru “Pale” i dalje najveće interesovanje za Gimnaziju opšteg smjera.

“U Istočnoj Ilidži do sada je najviše upisanih na smjerove zdravstvene struke, a u Istočnom Novom Sarajevu na smjerove informacionih tehnologija i računarstva”, dodala je Berjanova.

U prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj predviđen je upis 10.197 učenika.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić dobio tužbu protiv portala Aktuelno.me

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić dobio je sudski spor koji je pokrenuo za neistinite informacije i tekstove iznesene na portalu Aktuelno.me. Izjavu Ljevnaića prenosimo u cjelosti. “Kao direktor Olimpijskog centra Jahorina, želim da se obratim povodom nedavne presude koja je doneta u moju korist zbog neistinitih informacija i tekstova iznesenih na portalu Aktuelno.me. Uvek sam podržavao medije i rado […]

Mitropolit Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje

 NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima. Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj […]