Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Počela treća sedmica posta, ovo su pravila i običaji

01 April 2024
2 min.
Počela treća sedmica posta, ovo su pravila i običaji

Danas je počela treća sedmica Vaskršnjeg posta, koja se naziva Krstopoklona, a njen glavni simbol je krst. Smatra se da krst vjernicima u ovoj nedjelji posta pomaže da pronađu smirenje i utjehu.

Običaj je da se na Krstopoklonu nedelju iznosi krst na sredinu crkve i vjernici mu se poklanjaju i cjelivaju, podsjećajući sebe na značaj krsta u hrišćanstvu.

Prema vjerovanju, u ovoj nedjelji treba izbjeći svađe, sukobe, prepike, nervozu. Krstopoklona nedjelja pomaže da se suočimo sa iskušenjima, ali da u toj borbi sačuvamo mir, ljubav, vjeru i nadu.

U ovoj nedjelji se podsjećamo riječi da „svako nosi svoj krst na leđima“. Ovo ne znači samo da smo svi opterećeni brigama, teškoćama, životnim problemima, već da živimo u skladu sa svojom savješću. Živjeti u svjetlosti suda savjesti, znači da preuzimamo odgovornost za svoje postupke – i kada su dobri i kada su loši.

Kada osvijestite svoje greške i pokajate se, duša se čisti – to je ljepota života u skladu sa savješću. Kada je duša rasterećena i breme sa naših leđa nestaje.

Krstopoklona nedjelja podstiče vjernike da se podsjete na smisao kako dobro pobjeđuje uvijek zlo, i kako život pobjeđuje smrt.

Tokom ove sedmice, posti se na vodi od ponedjeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedjelju riba, zbog Blagovijesti. Ovo je fizički dio posta, ali duhovni je onaj koji daje pravi smisao, a to je uzdržanje od loših misli i djela.

Povezani članci

Danas su Cvijeti – ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim. Ulazak Hristov u Jerusalim – Cvijeti slavi se dan po vaskrsenju Lazarevom, odnosno Lazarevoj suboti i Vrbici, šeste nedjelje Velikog posta i nedjelju dana pred Vaskrs. Cvijeti su pokretni praznik. Hristos je ušao u Jerusalim […]

Sutra praznujemo Cvijeti: Ovo su običaji i vjerovanja

Na samom kraju šeste nedjelje velikog Vaskršnjeg posta, pravoslavni vjernici proslavljaju i svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Ovaj praznik ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV vijeka, za uspomenu na posljednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na posljednju nedjelju njegovog života. Mnogi se pitaju zašto je Hristos u Jerusalim […]