Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Počinje NBA finale; Jokić, Jović i Čančar u borbi za titulu

01 Jun 2023
3 min.
Počinje NBA finale; Jokić, Jović i Čančar u borbi za titulu

Košarkaši Denvera i Majamija igraće u noći između četvrtka i petka prvi meč finala plej-ofa NBA lige, a u borbi za titulu naći će se trojica bivših košarkaša Mege, Nikola Јokić, Nikola Јović i Vlatko Čančar.

Јokić i Čančar su članovi Denvera, dok Јović igra za ekipu Majamija.

Klubu, koji postoji samo 24 godine ovaj podatak služi na čast.

Mega je klub sa najviše draftovanih igrača u NBA ligi, van američkog kontinenta.

Јokić je 2012. kao 17-godišnjak došao u Megu, promijenio ustaljenu praksu kaljenja u evroligaškim klubovima, kao usputne stanice i direktno zakoračio u NBA ligu.

To se pokazalo kao najbolja moguća odluka, jer mu je takav put omogućio da promijeni istoriju igre pod obručima.

– Činjenica da su trojica bivših igrača Mege učesnici velikog NBA finala je nevjerovatna – izjavio je Јović, koji je prošle godine izabran kao 27. pik na NBA draftu od strane tima iz Majamija.

– Iz jednog tako malog kluba kao što je Mega da se trojica igrača iz različitih generacija nađu u finalu najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja zaista nije mala stvar. To samo pokazuje kakav rad i to u kontinuitetu Mega ima sa mladim igračima i koliko se ulaže u njih – dodao je Јović.

On je u Megu došao sa 14 godina iz KK Sava.

– Јako sam želio da odem u NBA. To mi se ostvarilo poslije samo nekoliko godina provedenih u Megiu, a u mojoj ruki sezoni sam čak dospio u finale i to je nešto o čemu sam mogao samo da maštam – istakao je košarkaš Majamija.

Јović je naveo da Majami ima velika očekivanja u finalu NBA lige.

– Ambicije su nam najveće moguće. Ove sezone prošli smo kroz mnogo toga. Pokazali smo da možemo mnogo i s razlogom smo tu gdje jesmo. Denver je sjajna ekipa, neće biti lako, ali mi vjerujemo u to što radimo i očekujemo da osvojimo ovo finale – zaključio je Јović.

Košarkaš Denvera Vlatko Čančar kaže da u finalu nema favorita.

– Presudna će biti koncentracija i fokusiranost, da se vodi računa o selekciji šuta i da se što je moguće više smanji broj izgubljenih lopti. Dobra timska igra biće ključ, a igrači zadatka imaće izuzetno bitnu ulogu – istakao je Čančar i dodao da mu je želja da igra u finalu na svakom takmičenju, jer je to čar košarke i sporta uopšte.

On je u Megu stigao sa 18 godina iz slovenačkog drugoligaša Škofja Loka.

– Vjerujte mi, nema tu nikakve tajne. Svi znamo kako se u Megi radi i kolika se pažnja posvećuje skautingu, dobroj selekciji i radu sa mladim igračima. Vrlo bitno u svemu tome je iskustvo koje se dobija i kroz igranje u veoma kvalitetnoj ABA ligi – objasnio je Čančar.

Šampion NBA lige biće ekipa koja prva stigne do četiri pobjede.

Tanjug

Povezani članci

Počelo odbrojavanje posljenjih 100 dana do početka igara

Sat na Ajfelovom tornju danas je počeo da odbrojava još 100 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu. Plamen za Olimpijske igre u Parizu upaljen je nešto ranije na drevnom mjestu Olimpiji odakle će krenuti na tromjesečni put ka francuskoj prijestonici, gdje će 26. jula biti ceremonija otvaranja. Baklja će 8. maja stići u francusku […]

Prva liga Srpske: Jahorina čeka rivala u finalu

Košarkaši Jahorine prvi su finalisti plej-ofa Prve lige Republike Srpske nakon što su sa 2:0 u finalu nadigrali Akademac. Drugu utakmicu ekipa iz Pala dobila je rezultatom 66:62, pa će prvi put igrati za titulu, a do pobjede su je predvodili Džejvion Mej i Aleksa Čovičković sa po 16 poena, dok je Nemanja Okiljević imao […]