Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Predstavljen zbornik “Rogatička poetska pletenica”

18 Avgust 2022
2 min.
Predstavljen zbornik “Rogatička poetska pletenica”

Zbornik radova rogatičkih pjesnika “Rogatička poetska pletenica” autora Milada Obrenovića predstavljen je na književnoj večeri u Rogatici na kojoj su svoje stihove govorila 23 pjesnika.


Obrenović je sinoć rekao novinarima da je u ovom zborniku na 460 stranica zastupljeno 67 autora i 243 pjesme, te da je jedan od ciljeva ovog projekta afirmacija mladih pjesnika.

“Sve što pjesnički piše i govori na području Rogatice našlo se u Zborniku štampanom zahvaljujući razumijevanju lokalne uprave”, istakao je Obrenović.

On je naveo da je od 67 pjesnika u Zborniku 58 mladih “poetskih nada” – srednjoškolaca i mlađih radnika, te 11 “poetskih svitaca”, učenika osnovne škole, koji pišu poeziju i čiji su stihovi na bilo koji način nagrađeni ili negdje objavljeni.

Obrenović je naglasio da je Zbornik podijeljen u sedam poglavlja, počev od prvog nazvanog “Usnule poete” u kome su stihovi troje preminulih rogatičkih pjesnika.

Drugi ciklus pod naslovom “Poetske lučonoše” posvećen je afirmisanim rogatičkim pjesnicima koji su objavili više knjiga.

Obrenović je naveo da su u trećem poglavlju “Poetska komponovanja” dva vrsna tekstopisca muzičkih hitova Milada Zeković i Milenko Jakšić, oboje iz Rogatice.

Poglavlje “U poetskom zagrljaju” predstavlja pjesnike koji su objavili po jednu zbirku, dok su “U poetskom kolu” pjesnici koji nisu mnogo objavljivali.

Recezent “Rogatičke poetske pletenice” profesor iz Beograda i književnik Rade Vučićević rekao je za ovaj zbornik da je “veliko djelo” jer predstavlja hronologiju rogatičkog pjesništva dužu od vijeka, impresivnu za svaku društevnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, i druge opštine bi trebale da imaju sluha kao Rogatica i ovakvim knjigama “naprave sebi kulturnu istoriju i polazište” od kojeg će mladi istraživači u budućnosti kretati.

Promociji ovog zbornika prisustovao je i drugi recenzenet ove knjige profesor sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mihajlo Fejsa.

Organizator ove manifestacije u okviru “Preobraženjskih dana” je Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda”, pokrovitelj Skupština opštine Rogatica, tehnička podrška Centar za kulturu i sport “Radenko Mišević”, a priređivač i moderatog ovog projekta rogatički književnik Milad Obrenović.

Izdavač knjige je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Banjaluke.

SRNA

Povezani članci

“Svitanje”- roman o Prebilovcima predstavljen osnovcima u Sokocu

U Osnovnoj školi “Sokolac” danas je promovisan roman “Svitanje” kroz razgovor učenika devetog razreda sa autorom Ivanom Spahić, koja je za ovu knjigu nagrađena “Zlatnom sovom” za 2023. godinu, Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo. Spahićeva je rekla novinarima da je napisala roman o Prebilovcima koji je specifičan zbog priče vezane za […]

U Višegradu postavljene kućice za slobodne biblioteke

U Višegradu su danas postavljene četiri kućice za slobodne biblioteke, kako bi knjige mogli da koriste i turisti kao i građani koji nisu članovi. Biblioteke su postavljene u organizaciji Kulturnog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada. Vršilac dužnosti direktora Centra Jelena Đurić rekla je da će biblioteke raditi na principu “pročitaj, vrati i doniraj”. “Ideja je […]