Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Predstavljen zbornik “Rogatička poetska pletenica”

18 Avgust 2022
2 min.
Predstavljen zbornik “Rogatička poetska pletenica”

Zbornik radova rogatičkih pjesnika “Rogatička poetska pletenica” autora Milada Obrenovića predstavljen je na književnoj večeri u Rogatici na kojoj su svoje stihove govorila 23 pjesnika.


Obrenović je sinoć rekao novinarima da je u ovom zborniku na 460 stranica zastupljeno 67 autora i 243 pjesme, te da je jedan od ciljeva ovog projekta afirmacija mladih pjesnika.

“Sve što pjesnički piše i govori na području Rogatice našlo se u Zborniku štampanom zahvaljujući razumijevanju lokalne uprave”, istakao je Obrenović.

On je naveo da je od 67 pjesnika u Zborniku 58 mladih “poetskih nada” – srednjoškolaca i mlađih radnika, te 11 “poetskih svitaca”, učenika osnovne škole, koji pišu poeziju i čiji su stihovi na bilo koji način nagrađeni ili negdje objavljeni.

Obrenović je naglasio da je Zbornik podijeljen u sedam poglavlja, počev od prvog nazvanog “Usnule poete” u kome su stihovi troje preminulih rogatičkih pjesnika.

Drugi ciklus pod naslovom “Poetske lučonoše” posvećen je afirmisanim rogatičkim pjesnicima koji su objavili više knjiga.

Obrenović je naveo da su u trećem poglavlju “Poetska komponovanja” dva vrsna tekstopisca muzičkih hitova Milada Zeković i Milenko Jakšić, oboje iz Rogatice.

Poglavlje “U poetskom zagrljaju” predstavlja pjesnike koji su objavili po jednu zbirku, dok su “U poetskom kolu” pjesnici koji nisu mnogo objavljivali.

Recezent “Rogatičke poetske pletenice” profesor iz Beograda i književnik Rade Vučićević rekao je za ovaj zbornik da je “veliko djelo” jer predstavlja hronologiju rogatičkog pjesništva dužu od vijeka, impresivnu za svaku društevnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, i druge opštine bi trebale da imaju sluha kao Rogatica i ovakvim knjigama “naprave sebi kulturnu istoriju i polazište” od kojeg će mladi istraživači u budućnosti kretati.

Promociji ovog zbornika prisustovao je i drugi recenzenet ove knjige profesor sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mihajlo Fejsa.

Organizator ove manifestacije u okviru “Preobraženjskih dana” je Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda”, pokrovitelj Skupština opštine Rogatica, tehnička podrška Centar za kulturu i sport “Radenko Mišević”, a priređivač i moderatog ovog projekta rogatički književnik Milad Obrenović.

Izdavač knjige je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Banjaluke.

SRNA

Povezani članci

Lut fest: Gran-pri Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” iz Zrenjanina

Predstava “Dječak i mjesec” Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina osvojila je Gran-pri 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” – skulpturu “Zlatna anima” za najbolju predstavu. Žiri 23. “Lut festa” u sastavu predsjednik Bonjo Lungov /Bugarska/ i članovi Nebojša Jovanović /Srbija/ i Mladen Janković /Republika Srpska/ ovu, kao i […]

Izraelci odigrali predstavu “Kad je sve bilo zeleno”

Pozorište “Ključ” iz Izraela izvelo je jutros u Istočnom Novom Sarajevu lutkarsku predstavu “Kada je sve bilo zeleno”, u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.“Kad je sve bilo zeleno” je neverbalna lutkarska predstava, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha, za uzrast od pet i više godina koja govori […]