Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

28 Februar 2024
4 min.
Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice.

Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat toga je današnja Republika Srpska, jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji upisana zlatnim slovima.

Republika Srpska je prema svim paramterima država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

– U teškim okolnostima tog vremena konstituisana je Republika Srpska, koja nije bila hir tog trenutka, već istorijski zadatak. Poučeni time da samo gdje imamo državu, imamo i slobodu. Gdje je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda – naveo je Dodik.

Podsjetio je da se samo 10 godina nije smjelo iskazivati jedinstvo Srpske i Srbije, jer je to za neke bio jeres.

Naglasio je da Srpska nije dala da se ponove Јasenovac, Prebilovci, Јadovno i Drakulić.

– Visoku cijenu platilo je tadašnje političko i vojno rukovodstva Srpske, koje danas tamnuju u zapadnim kazamatima – izjavio je Dodik.

Ustav Republike Srpske i Dan Republike Srpske su izraz volje srpskog naroda, rekao je patrijarh Porfirije u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

– Predsjednik Srpske Milorad Dodik je juče u Podgorici rekao da je SPC ključna za opstanak identiteta, ne samo Srba u Crnoj Gori, već i u Srbiji, ali i cijelom regionu gdje bitiše naš narod – podsjetio je patrijarh.

Ističe da ove riječi predsjednika Republike Srpske pokazuju da su Crkva i narod jedan identitet i jedna vjera.

Na mapi našeg naroda Republika Srpska zauzima izuzetno važno mjesto i nikada nismo uskraćivali drugima ono što smo željeli sami sebi, rekao je izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Srbije Nikola Selaković tokom prijema u Beogradu povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

– Državnost i državotvornost su uz ljubav prema slobodi i rodu glavne odlika našeg naroda. I kada neko osporava to našem narodu, on to ignoriše – poručio je Selaković.

Istakao je da će Srbija nastaviti pomagati Republiku Srpsku na svaki način.

Od škola, vrtića, domova, puteva, infrastrukture, mostova. Zašto to Srbija radi, ako vas neko pita? Pa zato što volimo Republiku Srpsku. Mi znamo da u Srpskoj imamo brata, ma gdje on živio, on je brat – naveo je Selaković.

Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju Ustav i Dan Republike Srpske. U 32 godine stala je i herojska odbrana Republike Srpske, kako u ratu, tako i u miru, rekao je šef Predstavnišva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Podsjetio je da je ovo 10. jubilarni prijem gdje zajedno Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju Ustav i Dan Republike Srpske.

– Politička podrška današnjem Sarajevu dolazi sa istih adresa kao i prije tri decenije, kako tada, tako i danas. Političko Sarajevo afirmiše ustavno i pravno nasilje u BiH, i traži da u BiH i dalje upravljaju stranci i da je vode oni koji nisu izabrani na izborima – istakao je Cicović tokom obraćanja.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Poziv našim prijateljima da ne upadnu u zamku spekulativnog procesa

Predsjednik Republike Srpske Milord Dodik izjavio je da je priprema rezolucije o Srebrenici u UN spekulativni proces sponzorisan od NJemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga. Dodik je rekao da cjelokupna priprema rezolucije već negativno utiče na stanje u BiH i da sigurno nije usmjerena ka […]

Dodik prenio Angelini Ajhorst i Lajčaku stavove Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je izvršnom direktoru za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku prenio jasne stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH. Dodik naveo je da je u odvojenim susretima u […]