Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Privremeno obustavljene transakcije fizičkim i pravnim licima

23 April 2024
2 min.
Privremeno obustavljene transakcije fizičkim i pravnim licima

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH su u okviru akcije “Blek taj dva”, u kojoj su uhapšeni visoki zvaničnici federalne policije, privremeno su obustavili transakcije u ukupnom iznosu od 614.204 KM, 23.906 evra i 2.261 američkih dolara.


Sipa je izvršila provjere računa za osam pravnih i osam fizičkih lica. Prilikom rada na predmetu, u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres sefa, dok je drugi sef blokiran, saopšteno je iz Sipe.

Ovom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona koja se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru predmeta “Blek taj dva” prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u ovim aktivnostima međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Evropol.

Akciju “Blek taj dva” realizovali su pripadnici Sipe zajedno sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo juče su navedeni inicijali uhapšenih lica, a federalni mediji navode da su uhapšeni šef specijalne policije Federalne uprave policije /FUP/ Mustafa Selmanović i sarajevski biznismen Gordan Memija, nekoliko specijalaca ili bivših pripadnika FUP-a i vršilac dužnosti direktora FUP-a Vahidin Munjić.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Helezu zasmetalo što je Cvijanovićeva iznijela činjenice

Ministru odbrane u Savjetu ministara Zukanu Helezu zasmetalo je što je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pred Savjetom bezbjednosti UN iznijela autentične, činjenične i ustavne stavove, ali ni on ni drugi bošnjački političari neće uspjeti da ućutkaju Srpsku i da imaju ekskluzivno pravo da u ime BiH govori samo glas Bošnjaka, poručio je zamjenik […]

Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra, na Veliki petak, će u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu služiti večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice, najavljeno je iz Mitropolije dabrobosanske. Večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu u Sarajevu planirano je za 17.00 časova, dok će statije biti u 18.30 časova. U Staroj crkvi u […]