Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Projekat ispitivanja prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske

15 Maj 2024
3 min.
Projekat ispitivanja prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske

Specijalista epidemiologije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Foči, a ujedno i konsultant Bolnice „Srbija“ za bolničke infekcije, i član komisije za prevenciju i suzbijanje intrahospitalnih i bolničkih infekcija prof. dr Biljana Mijović istakla je da svake godine autonomna pokrajina Vojvodina preko pokrajinskog sekretarijata za nauku organizuje finansiranje naučno istraživačkih projekata koje rade zajedno istraživači iz Vojvodine i Republike Srpske.

Ona kaže da je tako bilo i ove godine i da je jedan od projekata koji je dobio dozvolu ispitivanje prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske, tako da je Bolnica „Srbija“ jedna od bolnica u kojoj se sprovode studije.

„Studiju sprovode istraživači sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada i Instituta za onkologiju Vojvodine, dva epidemiologa, dva anesteziologa i jedan specijalista kliničke farmakologije i ekipa iz Republike Srpske, profesor i asistent iz oblasti epidemiologije“, naglasila je Mijovićeva.

Ona je pojasnila da studija podrazumijeva da se vidi trenutno stanje prevalencije bolničkih infekcija u bolnici, da se pregledaju svi pacijenti koji danas tu leže, da se vidi da li imaju infekciju, da li primaju antibiotike, da li su sa tom infekcijom došli ili su možda neku infekciju stekli u bolnici.

„Ovdje smo jednim lijepim povodom, a to je projekat koji je sprovela vlada Vojvodine, odnosno pokrajinsko ministarstvo i pokrajinski sekretarijat. Cilj je da se naglasi i pojača saradnja između Vojvodine i Republike Srpske u pogledu implementacije čitavog niza projektnih aktivnosti, pa tako i projekata u sklopu zdravstva“, rekao je onkoepidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, šef katedre koji takođe obavlja i funkciju pomoćnika direktora za Nauku u Institutu za onkologiju Sremska kamenica Tihomir Dugandžija.

On je pojasnio da je poslednjih godina evidentirana nepravilna upotreba antibiotika i pojava multirezistentnih bakterija, odnosno bakterija na koje antibiotici slabo ili čak uopste ne djeluju. Iz tog razloga smatra se da ovaj sada već prisutan problem ce biti daleko veći u budućnosti. Dugandžija je rekao da je ciljda prenesu iskustva koja imaju, prije svega sa Instituta za onkologiju Vojvodine u odredjeni broj bolnica u u Republici Srpskoj.

„Lično osjećam veliko zadovoljstvo i čast što sam dio ovog projekta i što se srećem sa divnim ljudima punim entuzijazma i željom za rad. Ovaj dan smo posvetili prikupljanju informacija, a slijedi period analize. Ono što na prvi pogled mogu da kažem je da su zaposleni u Bolnici „Srbija“zadovoljni, da su nas lijepo primili i da se radi o bolnici koja je izuzetno lijepo projektovana, uređena, čista i da je prvi dojam zadovoljavajući“, poručio je Dugandžija.

Povezani članci

Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio krsnu slavu i promovisao osam doktora nauka

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija i promovisao osam doktora nauka ove visokoobrazovne ustanove. Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da je danas promovisano osam doktora nauka koji su znanje sticali na ovom univerzitetu, što je važno istaći, te da su se pridružili grupi od […]

Medijski “udar” na OC “Jahorina”

Olimpijski centar „Jahorina“ je u prošloj godini poslovao sa dobitkom od 384.821 KM. Taj podatak stoji u Finansijskom izvještaju za 2023.godine i izvještaju nezavisnog revizora, a dostupan je i javnosti. Međutim, pojedini mediji u Republici Srpskoj na sve moguće načine pokušavaju da poslovanje OC prikažu suprotno od onoga što zaista jeste, a to je najveći […]