Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Projekat ispitivanja prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske

15 Maj 2024
3 min.
Projekat ispitivanja prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske

Specijalista epidemiologije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Foči, a ujedno i konsultant Bolnice „Srbija“ za bolničke infekcije, i član komisije za prevenciju i suzbijanje intrahospitalnih i bolničkih infekcija prof. dr Biljana Mijović istakla je da svake godine autonomna pokrajina Vojvodina preko pokrajinskog sekretarijata za nauku organizuje finansiranje naučno istraživačkih projekata koje rade zajedno istraživači iz Vojvodine i Republike Srpske.

Ona kaže da je tako bilo i ove godine i da je jedan od projekata koji je dobio dozvolu ispitivanje prevalence bolničkih infekcija u bolnicama Republike Srpske, tako da je Bolnica „Srbija“ jedna od bolnica u kojoj se sprovode studije.

„Studiju sprovode istraživači sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada i Instituta za onkologiju Vojvodine, dva epidemiologa, dva anesteziologa i jedan specijalista kliničke farmakologije i ekipa iz Republike Srpske, profesor i asistent iz oblasti epidemiologije“, naglasila je Mijovićeva.

Ona je pojasnila da studija podrazumijeva da se vidi trenutno stanje prevalencije bolničkih infekcija u bolnici, da se pregledaju svi pacijenti koji danas tu leže, da se vidi da li imaju infekciju, da li primaju antibiotike, da li su sa tom infekcijom došli ili su možda neku infekciju stekli u bolnici.

„Ovdje smo jednim lijepim povodom, a to je projekat koji je sprovela vlada Vojvodine, odnosno pokrajinsko ministarstvo i pokrajinski sekretarijat. Cilj je da se naglasi i pojača saradnja između Vojvodine i Republike Srpske u pogledu implementacije čitavog niza projektnih aktivnosti, pa tako i projekata u sklopu zdravstva“, rekao je onkoepidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, šef katedre koji takođe obavlja i funkciju pomoćnika direktora za Nauku u Institutu za onkologiju Sremska kamenica Tihomir Dugandžija.

On je pojasnio da je poslednjih godina evidentirana nepravilna upotreba antibiotika i pojava multirezistentnih bakterija, odnosno bakterija na koje antibiotici slabo ili čak uopste ne djeluju. Iz tog razloga smatra se da ovaj sada već prisutan problem ce biti daleko veći u budućnosti. Dugandžija je rekao da je ciljda prenesu iskustva koja imaju, prije svega sa Instituta za onkologiju Vojvodine u odredjeni broj bolnica u u Republici Srpskoj.

„Lično osjećam veliko zadovoljstvo i čast što sam dio ovog projekta i što se srećem sa divnim ljudima punim entuzijazma i željom za rad. Ovaj dan smo posvetili prikupljanju informacija, a slijedi period analize. Ono što na prvi pogled mogu da kažem je da su zaposleni u Bolnici „Srbija“zadovoljni, da su nas lijepo primili i da se radi o bolnici koja je izuzetno lijepo projektovana, uređena, čista i da je prvi dojam zadovoljavajući“, poručio je Dugandžija.

Povezani članci

Elek: Posao u Centru za novinare UNA TV, i drugi da pokažu solidarnost

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek saopštio je da će ovaj centar zaposliti dvoje novinara sa “Una TV” i to u službu za odnose s javnošću, te je pozvao druge da učine isto i pokažu solidarnost zbog gašenja ove medijske kuće nakon uvedenih sankcija. “Pozivam sve direktore javnih preduzeća da zaposlimo ovih 80 […]

Obilježena slava Hrama Sabora Svetog Arhangela Gavrila

U Hramu Sabora Svetoga arhangela Gavrila na Palama danas je služena liturgija, prelomljen slavski kolač i proslavljena krsna slava u prisustvu velikog broja vjernika. Liturgiju je služio nastojatelj manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej, u prisustvu paljanskog sveštenstva i brojnih vjernika. Kum slave Hrama bio je profesor Draga Mastilović, koji je, čestitajući slavu svim […]