Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisan roman “Ratna pozornica” Andree Jeftanović

02 Juli 2024
3 min.
Promovisan roman “Ratna pozornica” Andree Jeftanović

Roman “Ratna pozornica” autora Andree Jeftanović, čileanske književnice srpskog porijekla, premijerno je predstavljen sinoć u Istočnom Sarajevu.

Jeftanovićeva u romanu u kratkim scenama vodi čitaoca kroz snove, košmare, intenzivna osjećanja i inteligentne unutrašnje glasove glavnog junaka, koji pokušava da dokuči svoju jugoslovensku prošlost i čileansku sadašnjost.

Ona je istakla da je riječ o romanu koji je začet prilikom njenog ranijeg boravka u Sarajevu.

“To je fikcija, ali i istovremeno roman koji govori o sjećanju, psihologiji i u neku ruku o mojoj porodici. Ima dodira sa diktaturom u Čileu, sa ratom na ovim prostorima i predstavlja sponu između dva vremena, tokom i poslije Drugog svjetskog rata i vremena u kojem sam ja odrastala”, rekla je Jeftanovićeva.

Ona je izjavila novinarima da je veoma srećna što je njen roman na srpskom jeziku prvo predstavljen u Istočnom Sarajevu, što za nju ima posebnu vrijednost i posebnu težinu.

Autorka je rekla da će za nekoliko dana roman biti predstavljen u Kulturnom centru Novog Sada, te na ljetnoj školi Latinoameričkih studija u Beogradu.

Jeftanovićeva je naglasila da je za nju legat njene porodice velika stvar koji još otkriva.

“Svjesna sam da je moja porodica ulagala u ekonomiju, kulturu, obrazovanje u Sarajevu i nadam se da ću još dugo imati materijala za istraživanje i pisanje na osnovu istorijskih činjenica”, dodala je Jeftanovićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je zadovoljstvo ugostiti prijatelja Istočnog Sarajeva, čija je porodica generacijama zaslužna za ono što je danas Sarajevo i za ulogu Srba u razvoju tog grada u 19. i 20. vijeku.

“Andrea je poznati književnik, ali i praunuka Gligorija Jeftanovića, najznačajnijeg Srbina 20. vijeka, čije zasluge nisu u potpunosti jasno definisane i predstavljene našem narodu. Zadovoljstvo je što imamo priliku da premijerno promovišemo njen roman objavljen na srpskom jeziku. To je namanji dio duga koji možemo da vratimo njenoj porodici, a samim tim i njoj”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je uvjeren da će Andrea Jeftanović ostati prijatelj Istočnog Sarajeva, te da će se Gradska uprava potruditi da društvu u cjelini otkrije ulogu njene porodice i svega onoga što su Jeftanovići sa ostalim srpskim porodicima učinili za Sarajevo.

“Sramota je da je današnje Sarajevo zaboravilo Jeftanoviće. Oni to nisu uradili slučajno ili iz neznanja, oni to rade namjerno”, istakao je Ćosić.

Moderator romana Ognjen Todorović rekao je da je značaj ovog romana u tome što se Jeftanovićeva na neki način vraća u svoj dom, među svoje ljude i što donosi nešto od tih zasluga svojih predaka u nekom drugom okviru iz neke daleke zemlje.

Promociju romana organizovali su grad Istočno Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Andrea Jeftanović čileanska je književnica i pozorišni kritičar, a rođena je u srpsko-jevrejskoj porodici i po očevoj liniji potomak je čuvene i ugledne sarajevske porodice Jeftanović, koja je 1941. morala da napusti zemlju.

Diplomirala je sociologiju i doktorirala hispanske književnosti na Univerzitetu “Berkli” u Kaliforniji, a profesor je na Katedri za lingvistiku i književnost Univerziteta u Santjago de Čileu.

Autor je sedam knjiga proze i eseja, među kojima su “Ratna pozornica”, “Jezička geografija”, kao i zbirke priča “Ne prihvataj slatkiše od stranaca” i “Lutajuće sudbine”.

U oblasti publicistike objavila je “Razgovore sa Isidorom Agire”, “Djeca govore” i “Pisanje sa trapeza”, a dobitnik je i brojnih priznanja, uključujući nagradu čileanskog kruga umjetničkih kritičara, Opštinsku nagradu, Nagradu Nacionalnog saveta za knjigu i Nagradu “Pen translejts”.

SRNA

Povezani članci

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo 24. “Egzit” festival

Festival “Egzit” počeo je u Novom Sadu nastupom “Tik Tok” senzacije INIKO i “čovjeka leda” Vin Hofa. Otvoren je i Nulti dan, novina ovogodišnjeg Festivala, a posvećen je rođendanu Nikole Tesle, te je tvrđava u Novom Sadu sinoć na otvaranju zasijala posebnim audio i vizuelnim eFektima. Nultog dana, pred okupljene su izašli Keni nije mrtav, […]

Danas počinje “Egzit”

Festival “Egzit” počinje danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti obilježen i rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se kao specijalni gost pridružuje najcjenjeniji svjetski vokal Dimaš Kudaibergen […]