Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisani strip albumi umjetnika Jovana Bratića

17 Mart 2023
2 min.
Promovisani strip albumi umjetnika Jovana Bratića

U Istočnom Novom Sarajevu večeras su promovisana tri strip albuma umjetnika Jovana Bratića iz Nevesinja, među kojima je “Barut i sablja” koji govori o srpskoj nacionalnoj istoriji.


Bratić je rekao novinarima da su strip epizode u okviru ovog integrala “Barut i sablja” odigrale presudnu ulogu i značajno uticale da ostane vjeran stripu i devetoj umjetnosti.

On je istakao da su stripovi nekad predstavljali dio jednog vremena u kojem su odrastale generacije čitajući ih i žali što nije živio u vremenu kada je strip bio popularniji.

“Sada imamo mnogo izdavačkih kuća, ali čitalačka publika još nije doživjela taj procvat koji je bio nekada. Vjerujem da će strip da opstane jer je riječ o popularnom mediju koji zaslužuje veliku pažnju”, istakao je Bratić.

On je dodao da je stripove zavolio kao dijete i da je počeo da ih čita u drugom razredu osnovne škole.

“Volio sam da crtam. Iz početka su to bili vestern junaci, klasika, Divlji zapad, kauboji, indijanci, a onda sam počeo da se interesujem za neke istorijske teme. Pokušavao sam da razradim temu i da je spustim na odgovarajući nivo koji je prihvatljiv za strip čitaoce”, pojasnio je Bratić.

On je pojasnio da su tako nastali stripovi sa istorijskim temama – “Nevesinjska puška”, “Bitka na Vučjem dolu” i “Vožd Karađorđe”, što je izazvalo veliku pažnju i interesovanje.

Pored “Baruta i sablje”, promovisani su strip albumi “Gluvo doba” i “Tetovirani oblaci”.

Na promociji večeras je govorio i Goran Lojpur, sa kojim je Bratić radio strip album “Tetovirani oblaci” koji predstavlja kombinaciju poezije i stripa.

Jovan Bratić je Nevesinjac, rođen 19. januara 1974. godine. Član je Udruženja književnika Republike Srpke i udruženja strip autora Republike Srpske “Deveta dimenzija”.

Veče stripa upriličeno je u kafe-baru “NJu folder” u Istočnom Novom Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Pale: Večeras i sutra projekcija filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u ulogama Monike Beluči i Vensana Kasela

 Kinoteka Republike Srpske, u okviru redovnog programa Filmoteka, organizuje večeras i sutra projekcije filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u kojima glavne uloge tumače Monika Beluči i Vensan Kasel. “Pakt sa vukovima” /Le Pacte des loups/, u međunarodnoj distribuciji poznat kao “Brotherhood of the Wolf”, je francuski igrani film snimljen 2001. godine u režiji Kristofa […]

Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

 U Srbiji je u prodaji nova monografija “Sveti kralj Milutin”, grupe autora, u izdanju Zadužbine Hilandar, koja otkriva čovjeka i vladara koji se na raskršću svjetova – Istoka i Zapada hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promijenio zacrtane paradigme velikih sila. Na sajtu Zadužbine Hilandar navodi se da je kralj Milutin čovjek koji je bio […]