Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

18 Septembar 2023
2 min.
Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

 Ruski prihodi od nafte i gasa u julu i avgustu dostigli su nivo od prošle godine, dok su prihodi koji nisu ostvareni od nafte i gasa znatno premašili prošlogodišnje brojeve, izjavio je danas predsjednik Vladimir Putin.


“Važno je da su nenaftni i gasni prihodi znatno veći od prošlogodišnjih. Osim toga, prihodi budžeta od nafte i gasa u julu i avgustu su se oporavili približno na nivo od prošle godine, a nastavlja se aktivan rast, s obzirom na tržišnu situaciju u svijetu” , rekao je Putin na sastanku o saveznom budžetu za 2024. godinu.

Ruski predsjednik je rekao da bi rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ Rusije mogao da iznosi 2,5 do 2,8 odsto do kraja godine.

BDP je dostigao nivo iz 2021. godine i sada je važno stvoriti uslove za dalji stabilan dugoročni razvoj, dodao je Putin.

“Generalno, možemo reći da je obnova ruske ekonomije završena. Izdržali smo apsolutno nezabilježeni spoljni pritisak, nalet sankcijama od nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, od nekih vladajućih elita u pojedinim zemljama, koje nazivamo neprijateljskim”, izjavio je ruski predsjednik.

On je ocijenio da je ubrzana inflacija jedan od najvećih problema za rusku ekonomiju i da je važno razumjeti razloge za pad vrijednosti rublje i preduzeti neophodne mjere da se to spriječi.

“Novi savezni budžet treba da bude pravedno izračunat i sastavljen na osnovu nacionalnih prioriteta, naših nacionalnih interesa, strateških i aktuelnih planova u svim ključnim oblastima. I, naravno, prije svega, neophodno je garantovati striktno ispunjavanje svih socijalnih obaveza države prema narodu”, rekao je Putin.

SRNA

Povezani članci

Pokretne stepenice dječaku otkinule prste

Četvorogodišnjem dječaku otkinuli su prsti na nogama kada je njegova čizma ostala zarobljena u pokretnim stepenicama nakon što je gledao novogodišnju paradu. Cipela mališana se zaglavila između stepenice i bočne strane pokretnih stepenica na stanici London Bridž oko 19 časova. Njegova uspaničena mama se borila da pronađe kočnicu za slučaj nužde, a njegov tata je […]

Prvi pretres u istrazi za opoziv Bajdena, u fokusu biznis njegovog sina

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je danas prvo saslušanje u istrazi za opoziv demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, manje od tri dana prije nego što će se vlada djelimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke o budžetu. Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, iznijeli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, […]