Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Putin: Rusija i Kina zalažu se za vladavinu međunarodnog prava

15 Maj 2024
3 min.
Putin: Rusija i Kina zalažu se za vladavinu međunarodnog prava

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu agenciji Sinhua rekao je da je partnerstvo Kine i Rusije na nivou bez presedana, te da obje zemlje odbacuju pokušaje Zapada da nametne svoj lažni i licemjerni poredak, zasnovan na izmišljenim, mitskim pravilima.

Putin je dao intervju uoči predstojeće posjete Kini 16. i 17. maja. Ruski lider je napomenuo da je Kina prva zemlja koju će posjetiti nakon inauguracije.

– Upravo je nivo strateškog partnerstva između naših zemalja, koji je bez presedana, odredio da odaberem Kinu kao prvu državu koju ću posjetiti nakon zvaničnog stupanja na dužnost predsjednika Rusije – istakao je Putin,

On je dodao da se podudaraju stavovi Moskve i Pekinga o ključnim pitanjima sa međunarodne agende, te da prilikom sastanaka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom razmjenjuje mišljenja o aktuelnim pitanjima.

Rusija i Kina, naglasio je Putin, zalažu se za vladavinu međunarodnog prava i sveobuhvatnu bezbjednost uz centralnu ulogu UN.

Savremene rusko-kineske veze nezavisne su od ideologije i političke konjukture – dvije zemlje su vijekovima neraskidivo povezane tijesnim kulturnim i ljudskim vezama.

Pouzdanost garancija

Govoreći o Ukrajini, predsjednik je objasnio da je glavni problem pregovora o Ukrajini – pouzdanost garancija, obzirom da Zapad preferira svjetski poredak koji nije zasnovan na međunarodnom pravu, već na sopstvenim pravilima.

– Želimo sveobuhvatno, održivo i pravedno regulisanje sukoba u Ukrajini mirnim putem. Otvoreni smo za dijalog s Kijevom, ali to moraju da budu pregovori koji uzimaju u obzir interese svih zemalja uključenih u sukob, uključujući i naše interese – rekao je on.

S tim u vezi, ruski lider je napomenuo da Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji nisu spremni na ravnopravan, pošten i otvoren dijalog. S druge strane, ruski lider je pozitivno ocijenio kineski pristup regulisanju ukrajinske krize.

Zapad pokušava da “kazni” Rusiju

Putin je primjetio i da Zapad uporno pokušava da “kazni” Rusiju, da je izoluju i oslabe, nezakonito prisvoje njene aktive. Takođe zatvara oči na terorističke napade koje Kijev izvodi na teritoriji Rusije.

Međutim, svi zacrtani strateški planovi biće realizovani – Rusi imaju volju za to, potrebne resurse i kapacitet, istakao je predsjednik.

Pored toga, naveo je da Moskva postavlja sebi cilj da postane jedna od četiri najveće ekonomije na zemlji.

– Za nas je od primarnog značaja kvalitet, efikasnost razvoja svih oblasti i povećanje blagostanja naših građana – dodao je Putin.

Takođe je napomenuo da se zemlje takozvane “zlatne milijarde” vjerovatno ne slažu sa tim da je Zemlja zajednički dom cijelog čovječanstva, a da svi njeni stanovnici imaju jednaka prava. Zapadne elite, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, odbijaju da poštuju civilizacijsku raznolikost i pokušavaju da diktiraju drugim zemljama, ali za Rusiju to nije prihvatljivo.

Udvostručena trgovina

Rezultati Rusije i Kine u svjetlu ekonomskog haosa na Zapadu potvrđuju da je izabrani suvereni kurs ispravan, ocijenio je Putin.

Po njegovim riječima, Moskva i Peking svjesno idu u pravcu uzajamno korisnih ekonomskih veza. Ruski lider je podsjetio da obim trgovine Moskve i Pekinga trenutno iznosi oko 20 biliona rubalja ili skoro 1,6 biliona juana.

– Kina je već 13 godina naš glavni poslovni partner, a Rusija se 2023. godine popela na četvrto mjesto na listi komercijalnih partnera Kine – naglasio je on.

Rusija i Kina su u proteklih pet godina udvostručile trgovinski promet sa 111 na 227,8 milijardi dolara, a više od 90 odsto obračuna između kompanija je u nacionalnim valutama, kazao je Putin.

On je poručio da će Moskva i Peking težiti potpunijoj saradnji u industriji, svemiru, mirnoj nuklearnoj industriji i drugim investicionim oblastima.

RTRS

Povezani članci

Tramp: Bajdenovo obraćanje jedva razumljivo i jako loše

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da je prvo obraćanje predsjednika DŽoa Bajdena naciji nakon što je odlučio da odustane od trke za novi mandat, bilo “jedva razumljivo” i “jako loše”. – Govor pokvarenog DŽoa Bajdena u Ovalnoj kancelariji bio je jedva razumljiv i jako loš – ocijenio je Tramp na […]

Bajden se obratio naciji: Prepuštam štafetu mlađim generacijama (VIDEO)

Predsjednik SAD DŽo Bajden obratio se naciji prvi put nakon što je odustao od trke za reizbor, podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Haris i istakao da ”prepušta štafetu” mlađim generacijama jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane. U govoru koji je označio kako je rekao početak završnog poglavlja pola vijeka u javnoj […]