Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Putin se sastao sa Kusturicom

02 April 2024
2 min.
Putin se sastao sa Kusturicom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je danas u Moskvi srpskog režisera Emira Kusturicu, koji mu je zahvalio za ličnu istorijsku pravednost.

Putin je istakao da se ocjene Kusturice o dešavanjima u Ukrajini poklapaju sa njegovim procjenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.

On je na sastanku sa Kusturicom u Kremlju rekao da je ideologija nacizma zadivljujuće živa i da je i danas neki koriste za geopolitičke ciljeve.

Putin je tokom susreta rekao da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, ali da je taj proces bio neizbježan, te da na Zapadu ne prestaju da budu uvrijeđeni što je Rusija pomagala narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da se podignu i da se bore za slobodu.

“Ove istorijske fobije su i dalje prisutne, neki još krive Rusiju, jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć”, rekao je Putin, navodeći da na Zapadu vjeruju da je Rusija kriva za propast kolonijalizma, te ocijenio da to uopšte nije tako.

On je rekao da u Africi, Latinskoj Americi i Aziji ljudi više nisu željeli da budu robovi, te da su ovi istorijski procesi bili neizbježni, ali i objektivni.

Kusturica je zahvalio Putinu za ličnu istorijsku pravednost, koja, kako je rekao, kod Slovena nije uvijek bila vidljiva.

“To što se sada dešava u Ukrajini, to je borba za nas”, rekao je Kusturica na sastanku sa Putinom u Kremlju i napravio analogiju sa protjerivanjem 230.000 Srba iz Hrvatske.

Kusturica je rekao da ima ideju da u ovom novom svijetu napravi ruski triptih – tri filma.

“Prvi je `Inženjer lakih šetnji`, moja savremena verzija Dostojevskog, zatim Gogoljev roman `Kako se Ivan Ivanovič zavadio sa Ivanom Nikofirovičem`, što je veoma smiješno i `Kozaci` od Lava Tolstoja”, naveo je Kusturica.

On je dodao da je moguć i film “Lavr” po romanu Jevgenija Vodolazkina.

“Mislim da novi svijet i kraj moje karijere idu dobro jedno sa drugim”, rekao je Kusturica.

Putin je rekao da je o završetku karijere Kusturice rano govoriti.

“Toliko ste mnogo uradili. Čini mi se da ćete još najmanje toliko uraditi”, rekao je Putin, dodajući da su zasluge i talenat Kusturice očigledni, kao i umijeće da pronikne u suštinu stvari.

Povezani članci

Kako je Rusija spasila Tursku od energetske krize?

Sporazumi o snabdijevanju gasom sa Rusijom pomogli su Turskoj da izbjegne energetsku krizu koja je zahvatila Zapad, rekao je turski ministar energetike Alparslan Bajraktar. “Konkurentni sporazumi sa Rusijom pomogli su Turskoj da izbjegne energetsku krizu koja je zahvatila zapadne zemlje”, prenosi “Fajnenšel tajms”. Kako prenosi list, Rusija je i dalje najveći snabdjevač Turske prirodnim gasom. […]

Nakon ruske ofanzive, Ukrajini bi mogao ostati samo Kijev

Aktivna ofanziva ruskih oružanih snaga mogla bi dovesti do toga da Ukrajini ostane samo Kijev – upozorava američki analitičar Lorens Vilkerson. Ruska vojska je preuzela inicijativu i prilično uspješno napreduje u nekoliko pravaca, potiskujući ukrajinske snage. Vilkerson ocjenjuje da je ruska vojska nadmoćnija od ukrajinske te da bi ofanziva ruskih oružanih snaga mogla da liši […]