Ravna planina banerRavna planina baner

Kolumne

Rakijski kazan

17 Novembar 2021
2 min.
Rakijski kazan

Piše: Miroslav Janković

Uloga rakijskog kazana u srpskoj istoriji i psihologiji je ogromna. On je svojim parama i tečnostima izvršio nacionalno i karakterno onesvješćivanje Srba kao malo koja pojava i predmet u njihovim životima. Više je pored kazana popijeno i iz njega poteklo zabluda i laži nego one mučenice, proliveno (tuđe) krvi u neodržanim bojevima nego džibre, rođeno lažnih junaka i istinskih lažova, koji su svojim izmišljenim pričama i maštarijama klonirali dugu kolonu nasljednika. Čiji se rep vuče sve do današnjih dana.

To bi sve još nekako i mogle da pokriju folklorne magle i zavjese vremena, da na tim mjestima kroz dječije uši, oči i srca nije u naš gen i misaoni kod ušlo ono pogubno ubjeđenje da je sve to što pričaju, lažu i izmišljaju đedovi i stričevi kod rakijske kace – istina. A ta „istina” je od tih dječaka istesala kasnije naše prvake, koji su vodili i počinjali prave ratove, komandovali svakakvim vojskama, upravljali našim državicama, koje su se selile s jedne na drugu adresu, vukući za sobom i naše jadne živote i sudbine kao vuk crkotinu u zubima.

Nije čudo što nas je svijet u posljednjem ratu prikazivao kao pijane, odrpane, neobrijane, kaljave i čađave – kao slikane kod rakijskog kazana i u „slavnim bojevima” oko njegovih vatri, kaca i buradi.

Autor je poznati srpski novinar i pisac. Do rata u BiH, bio je novinar i urednik u “Oslobođenju”. U toku i nakon rata radio je u više beogradskih redakcija, a dio svog radnog vijeka proveo je u izdavaštvu. Živi i radi u Istočnom Sarajevu i Beogradu. Tekst je preuzet iz knjige KAŽEM SEBI Marginalije o nama i drugima objavljene 2017. godine.

Povezani članci

Karan: Presude Evropskog suda dio politike napada na Srpsku i težnji ka raspakivanju Dejtona

Presude Evropskog suda za ljudska prava dio su kontinuirane politike napada na Republiku Srpsku i težnje ka stvaranju unitarne BiH, kroz proces unitarizacije i majorizacije, koju sprovodi politika okupljena oko bošnjačke strukture, Ustavnog suda BiH i dijela međunarodne zajednice, ukazao je profesor ustavnog prava Siniša Karan. Kolumnu profesora Karana za Srnu prenosimo u cijelosti: Evropski […]

Dodik: BiH nema nikakav kontinuitet

 Svako pismen, pa i Denis Bećirević, mogao bi čitajući Dejtonski sporazum i njegovih jedanaest aneksa da zaključi da je postojeća BiH sastavljena tek u Dejtonu, iako je formalno bila priznata od aprila 1992. godine, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kolumnu predsjednika Republike Srpske za Novinsku agneciju Republike Srpske – SRNA prenosimo u cijelosti: […]