Ravna planina banerRavna planina baner

Kolumne

Rakijski kazan

17 Novembar 2021
2 min.
Rakijski kazan

Piše: Miroslav Janković

Uloga rakijskog kazana u srpskoj istoriji i psihologiji je ogromna. On je svojim parama i tečnostima izvršio nacionalno i karakterno onesvješćivanje Srba kao malo koja pojava i predmet u njihovim životima. Više je pored kazana popijeno i iz njega poteklo zabluda i laži nego one mučenice, proliveno (tuđe) krvi u neodržanim bojevima nego džibre, rođeno lažnih junaka i istinskih lažova, koji su svojim izmišljenim pričama i maštarijama klonirali dugu kolonu nasljednika. Čiji se rep vuče sve do današnjih dana.

To bi sve još nekako i mogle da pokriju folklorne magle i zavjese vremena, da na tim mjestima kroz dječije uši, oči i srca nije u naš gen i misaoni kod ušlo ono pogubno ubjeđenje da je sve to što pričaju, lažu i izmišljaju đedovi i stričevi kod rakijske kace – istina. A ta „istina” je od tih dječaka istesala kasnije naše prvake, koji su vodili i počinjali prave ratove, komandovali svakakvim vojskama, upravljali našim državicama, koje su se selile s jedne na drugu adresu, vukući za sobom i naše jadne živote i sudbine kao vuk crkotinu u zubima.

Nije čudo što nas je svijet u posljednjem ratu prikazivao kao pijane, odrpane, neobrijane, kaljave i čađave – kao slikane kod rakijskog kazana i u „slavnim bojevima” oko njegovih vatri, kaca i buradi.

Autor je poznati srpski novinar i pisac. Do rata u BiH, bio je novinar i urednik u “Oslobođenju”. U toku i nakon rata radio je u više beogradskih redakcija, a dio svog radnog vijeka proveo je u izdavaštvu. Živi i radi u Istočnom Sarajevu i Beogradu. Tekst je preuzet iz knjige KAŽEM SEBI Marginalije o nama i drugima objavljene 2017. godine.

Povezani članci

Gvozden Šarac: Zli Srbi i slobodoljubivi svijet ili je ipak obrnuto?

Piše: Gvozden Šarac Ranije, mnogo ranije trebalo je usvojiti Rezoluciju o Srebrenici. I prije 1995-te, najbolje bi bilo da su sličan “hatišerif” izdali Turci nakon Kosovskog boja kada su se Srbi ispriječili Osmanlijama iz Azije. Zamislite da je još tada rečeno da su Srbi narod sa genocidnim kodom pa koliko bi nesreće i zla uzrokovanim […]

Autorski tekst predsjednika Srpske: Dejtonski sporazum i Rezolucija 2625

Dejtonski sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, kako je njegov zvanični naziv, jedan je od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nastalih nakon Drugog svjetskog rata.  Pored tog opšteg i okvirnog sporazuma, on sadrži i 11 aneksa kojima su potpisnici – Republika Srpska i Federacija BiH sporazumno i detaljno razradili uslove za […]