Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Ravasi: Dodik s punim pravom zauzima stav o američkim ambasadorima da su prolazni

20 April 2023
7 min.
Ravasi: Dodik s punim pravom zauzima stav o američkim ambasadorima da su prolazni

Predsjednik Srpsko-američke glasačke alijanse SAVA PAK /SAVA PAC/ u SAD Olga Ravasi u intervjuu za SRNU navodi da se američki ambasadori u Sarajevu, Prištini i Beogradu, koji su u Americi politički nevažni likovi, ponašaju kao okupacioni upravnici, i da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik s punim pravom zauzima stav da su oni prolazni.

Generalno, ističe Ravasijeva, oni su u Americi “potpuno nepoznati javnosti, pa čak politički i nevažni likovi, koji službuju birokratski, po šablonu, i nažalost nemaju nikakva ovlašćenja, ingerencije niti kontakt sa Bijelom kućom”.

“Tužno je što postoji taj servilni pristup prema njima, iako mislim da se predsednik Dodik tu daleko najautentičnije ponaša i sa punim pravom zauzima vrlo snažan stav u kom pokazuje da su oni prolazni, trenutni i da su tu isključivo kao gosti, i shodno tome bi trebali da se ponašaju”, naglašava Ravasijeva, osnivač ove prve političke organizacije Srba u Americi.

Govoreći o djelovanju aktuelnih američkih ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, u Prištini DŽefrija Hovenijera i u Beogradu Kristofera Hila, Ravasijeva ističe da je poprilično upoznata njihovim djelovanjem, te ocijenila da se svi oni generalno ponašaju kao “okupacioni upravnici”.

“A, srpski političari opet imaju tendenciju preuzimanja vrlo servilne uloge u toj relaciji. Ti ambasadori ne odgovaraju direktno američkoj administraciji, već prosto sporovode status kvo politiku, iscrtanu još 90-ih godina, uz vrlo male nijanse i razlike”, naglašava Ravasijeva.

Ona napominje da je moguće da se u američkoj administraciji, političarima ili javnosti skrene pažnja na ponašanje ovih ambasadora, ali da postoje i drugi načini djelovanja koje, nažalost, ni Srbija niti Republika Srpska ne sprovode.

“Ni Srbija niti Republika Srpska nas ne pitaju da im u tome pomognemo, pa su tako konstanti taoci trećerazrednih birokratskih pomoćnika koji su u američkim relacijama krajnje nebitni”, ističe Ravasijeva.

O SRBIJI I SRPSKOJ I DALJE POSTOJI NARATIV 90-ih, ALI IMA PROSTORA ZA PROMJENU

Kada je riječ o tome kako se sada u SAD, među političarima ili u administraciji, doživljavaju Srbija i Republika Srpska, Ravasijeva ističe da su i Srbija i Srpska generalno “zarobljene” u prizmi 90-ih godina i narativu koji od tada ostaje nepromijenjen.

“Taj narativ je ostao kako medijski, tako i među mnogim političarima koji su ponovo prisutni u administraciji američkog predsednika DŽozefa Bajdena, i koji su gradili karijere na našoj nesreći kojoj su i kumovali”, rekla je ona.

Sa druge strane, dodala je, postoji dio mladih političara iz konzervativnih krugova, pa i iz okruženja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, koji zauzimaju drugačiji i pozitivan stav, posebno prema Srbiji.

Ona napominje da o Republici Srpskoj i o cijeloj istoriji nisu svi detaljno upoznati u SAD, te da im je predstavljena kao remetilački faktor, ali da tu ima mnogo prostora za pozitivnu promjenu narativa.

SRBI PO BROJNOSTI JAČI, ALI U POLITICI “KOMŠIJSKI” LOBI PRISUTNIJI

Ravasijeva je napomenula da SAVA ne zastupa nikakav lobi niti se generalno susreće sa lobistima muslimanskih, hrvatskih ili albanskih zajednica, ali da su pojedinci iz tih zajednica jako burno reagovali kada su saznali da se srpski korpus u Americi politički organizovao.

“Čak sam i lično dobila pretnje od pojedinih Albanaca, ali se njihovo negodovanje ubrzo stišalo jer su videli kakav je blizak kontakt ostvaren sa određenim političarima, zahvaljujući mojim ličnim vezama. Mislim da su procenili da je bolje da ćute, jer to samo dalje vodi narušavanju njihovog ugleda koji realno i nije preterano sjajan”, rekla je Olga Ravasi.

Ali, dodala je ona, nažalost oni su uticali na političke prilike u proteklih nekoliko decenija, ne zato što su dobro organizovani, brojni, pametni ili uspješni, nego se uticaj stvorio jednostavnom činjenicom njihovog konstantnog prisustva i potpunog srpskog odsustva iz političkog procesa u Americi.

“Oni su sve vreme tu, a Srbe, nažalost, niko nije niti strateški organizovao, niti obrazovao o mogućnostima političkog uticaja”, navela je Ravasijeva.

Ona ukazuje i na značajan finansijski momenat jer su “suparnici ili otvoreni neprijatelji” ne samo prisutni, već i skupljaju značajne količine novca kako bi platili uslugu uticaja.

“Mi, nažalost, to ne radimo niti smo preterano širokogrudi za takve aktivnosti. Ali, smo po brojnosti mnogo jači, jer nas, po procenama, ima oko 1,2 miliona i to u vrlo važnim saveznim državama koje mogu uticati na izborne rezultate”, naglasila je Ravasijeva.

Ona ističe da je ostatak zajednica iz “balkanskog komšiluka” po brojnosti biračkog tijela na nivou statističke greške, tako da tu ne mogu “ni da priđu” srpskoj zajednici.

“Ali, nažalost, oni su naučili lekciju o uticaju i lobiranju i uspešno je sprovode samo zato što mi do sada nismo bili prisutni u blizini moći i uticaja, i naš glas se uopšte nije čuo niti uvažavao kao otvorena opozicija lažima i propagandi koju `komšije` nesmetano sprovode evo već 30 godina”, kaže ona.

Ona podsjeća da je zvanično lobiranje u Americi legalno regulisana sfera gradnje uticaja i sprovođenja interesa.

“Tako da je za nas mnogo veći problem nedostatak znanja, kompetentnosti i obrazovanja u domenu političkih procesa u Americi, te strateški osmišljene organizacije, strukture i definisanja nacionalnih interesa koje zajednički branimo“, naglašava Ravasijeva.

Ona napominje da je sa osnivanjem SAVA PAK to uveliko promijenjeno, ali da predstoji veliki posao, s obzirom na to da Srbi kaskaju decenijama unazad.

“Smatram da smo za vrlo kratko vreme pokazali kako se može ostvariti značajan rezultat i jedina smo organizacija koja je uspela pozicionirati srpski izborni korpus u Americi za predsedničke izbore”, rekla je ona.

Olga Ravasi je naglasila da SAVA-PAK ne promoviše interese Srbije ili bilo koje druge države nego interese srpskog naroda ili srpskog nacionalnog korpusa, gdje god on živio, a prevashodno srpsko-američke zajednice.

“A time se podrazumeva da je naš nacionalni korpus poreklom i iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske… Svesrpski nacionalni interes je u tom kontekstu sveobuhvatan, i mi se trudimo da zastupamo ono što smatramo da je najbolje za srpski narod ma gde on živeo”, rekla je ona.

SRPSKI LOBI U AMERICI GENERALNO NE POSTOJI

Ravasijeva ističe da u SAD srpski lobi generalno ne postoji i dodaje da je lobi nešto sasvim drugo od političkog angažmana organizacije SAVA i da bi bilo sve mnogo drugačije i uspješnije kada bi postojala značajna politička saradnja između matice i rasejanja.

Što se tiče srpske zajednice u Americi, najbrojnija je u Čikagu i okolini, ali, ukazuje Ravasijeva, brojnost bez organizacije i političke aktivnosti ne znači mnogo.

“Konkretno što se političkog uticaja tiče, najbolje rezultate smo ostvarili u Viskonsinu, Floridi, Pensilvaniji, i dobro smo pozicionirani u Arizoni i Nevadi”, rekla je Olga Ravasi u intervjuu za SRNU.

SAVA-PAK NIJE LOBI ORGANIZACIJA, ALI JE UTICAJAN GLASAČKI BLOK

Ona je pojasnila da Srpsko-američka glasačka alijansa predstavlja Komitet političke akcije /PAK/, što znači da je to organizacija čije ingerencije nadgleda Državna izborna komisija Sjedinjenih Država.

Nadležnost SAVA je strogo vezana za izborni proces u Americi i ona je vrlo specifična, a to je da podrži ili pobijedi kandidate za savezne funkcije i promoviše ili se suprotstavi zakonodavstvu, javnoj politici i da radi na akcijama od interesa za srpsko-američku zajednicu.

Svrha SAVA je da srpskoj zajednici u SAD pruži veći glas u američkoj saveznoj vladi.

“Finansijski podržavajući i pomažući da se izaberu dostojni kandidati za saveznu funkciju, šaljemo one lidere u Vašington koji mogu uticati na zakone, politiku i odluke koje svakodnevno utiču na naš život”, pojasnila je Ravasijeva.

Shodno tome, ističe Ravasijeva, SAVA-PAK se nije niti može pozicionirati kao lobista, ali se pozicionirao kao uticajan izborni i glasački blok, koji može i radi na tome da izabere one kandidate za političke pozicije koji će koristiti svoj uticaj i sprovoditi i zastupati iznesene ciljeve.

Prema njenim riječima, da bi kandidat ili već izabrani političar dobio podršku SAVA, a tako i srpsko-američkog biračkog tijela, oni prolaze kroz rigorozan proces za vrijeme kampanje u kojem se sa njima razgovara o pitanjima od interesa.

“Oni se moraju precizno izjasniti po određenim stavkama koje su za nas najznačajnije”, istakla je Ravasijeva.

SRNA

Povezani članci

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]