Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Sredstva od nadoknade od prodaje šuma biće korištena za 11 projekata

04 April 2024
2 min.
Rogatica: Sredstva od nadoknade od prodaje šuma biće korištena za 11 projekata

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Rogatica usvojen je Plan korištenja sredstava od nadoknade od prodaje šumskih drvnih sortimenata u ovoj godini, prema kojoj će 826.940 KM biti korišteno za finansiranje ili sufinansiranje 11 projekata u ovoj lokalnoj zajednici.


U dokumentu je navedeno da će planirani iznos biti korišten za djelimično ili potpuno finansiranje, rekonstrukciju i asfaltiranje ulica i makadamskih puteva na području opštine Rogatica u iznosu od 350.000 KM.

Za izgradnju vodovoda u naselju Živaljevina biće izdvojeno 100.000 KM, a za izgradnju u mjesnoj zajednici Osovo 50.000 KM. Od planiranog iznosa, za uređenje putne infrastrukture zaštićenog područja Park prirode “Prača” biće izdvojeno 50.000 KM, a za unapređenje energetske efikasnosti javne rasvjete 79.780 KM. Sredstva će biti korištena i za druge projekte na području ove opštine.

U Odluci je navedeno da se, prema Zakonu o šumama, nadoknade od prodaje šumskih drvnih sortimenata koriste za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i drugih objekata na ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave, sa kojih podstiču prodati sortimenti, kao i druge funkcije ruralnog razvoja.

Na sjednici je usvojena i Odluka kojom je utvrđeno da prosječna konačna građevinska cijena po metru kvadratnom korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području ove opštine u 2023. godini iznosi 379 KM i služiće kao osnovica za izračunavanje visine rente, odosno naknade za prirodne pogodnosti gradskog građevinskog zemljišta i izgrađene inFrastrukture u 2024. godini.

Odbonici su na ovoj sjednici usvojili i Izvještaj o radu načelnika opštine Milorada Jagodića i Opštinske uprave Rogatica za 2023. godinu, u kojem je navedeno da Jagodić u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, uložio znatan napor na unapređenju poljoprivrednih domaćinstava.

Navedeno je i da je Jagodić ostvario aktivnu saradnju sa Vladom Republike Srpske i drugim institucijama Srpske i BiH, te nastavio saradnju sa direktorima javnih i privatnih preduzeća i ustavnova i sa Boračkom organizacijom opštine Rogatica.

Usvojeni su i finansijski i izvještaji o radu u prošloj godini Doma zdravlja “Dr Zoran Mitrović”, Dječijeg vrtića “Bambi”, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Centra za kulturu i sport “Radenko Mišević” i Nardone biblioteke “Vojislav Lubarda” u Rogatici.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – po devet djevojčica i dječaka. Najviše beba rođeno je u Banjaluci – sedam, potom u Doboju tri, u Zvorniku i Bijeljini po dvije, te u Prijedoru, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu po jedna, rečeno je Srni u ovim porodilištima. U Banjaluci […]

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]