Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Tretmani u senzornoj sobi u doma zdravlja pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju

07 April 2024
3 min.
Rogatica: Tretmani u senzornoj sobi u doma zdravlja pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju

Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” u Rogatici jedna je od rijetkih ustanova primarne zdravstvene zaštite u kojoj funkcioniše Senzorna soba za tretman senzorne integracije kod djece sa poteškoćama u razvoju, rekli su Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.


“Poremećaj u senzornoj integraciji javlja se kod većine djece sa određenim razvojnim smetnjama. Ovdje radimo tu vrstu tretmana, a jednom serijom obuhvaćeno je 15 tretmana nakon kojih bi trebalo da dođe do određenih promjena u ponašanju”, rekla je defektolog Marina Dragičević, koja je završila i dodatnu edukaciju za senzornu integraciju.

Ona je navela da ova terapija pomaže stimulaciju čula licima sa poteškoćama u razvoju, te dodala da na tretmane u Senzornu sobu dolaze djeca sa Sokoca, Pala, iz Rogatice i svaki dan se obavi četiri do šest tretmana.

Dragičevićeva je istakla da imaju dobru saradnju sa vrtićima i školama koji im šalju određen broj djece, nakon što ih posjeti defektorlog zadužen za ovu regiju, ali sve češće im, kaže, i sami roditelji dovode djecu.

Direktor Doma zdravlja Siniša Milješić rekao je Srni je da ideja o osnivanju Senzorne sobe rođena još prije desetak godina na prijedlog rogatičkog Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Rastimo srećno”, a otvorena je 2020. godine i namijenjena je članovima Udruženja.

On je naveo da je za ovaj projekat obezbijeđeno 57.000 KM zahvaljući UNDP-u i Vladi Švajcarske, koji su učestovalai sa 70 odsto, te opštini Rogatica koja je izdvojila 30 odsto novca, dok je Dom zdravlja obezbijedio prostor i kadar za rad u ovoj ustanovi.

Senzorna soba je, kako kaže, “otvorena” za svu djecu iz regije i iz susjednog Goražda u Federaciji BiH, bez ikakve naknade, prema rasporedu koji sačini stručno osoblje u saradnji sa roditeljima djece.

“Moja želja je da ovu senzornu sobu uvedemo u neke zakonske okvire, u saradnji sa resornim ministarstvom i Fondom zdravstva Republike Srpske i u toku su aktivnosti da riješimo i to bitno pitanje”, izjavio je Milješić.

On je podsjetio da je rogatički Dom zdravlja prošle godine ostvario dobit od 25.390 KM, da je pozitivan finansijski rezultat bio i u prethodnih nekoliko godina, te da je ova ustanova zaradila 328.000 KM kroz participacije i druge usluge.

Prepoznatljivi su, dodaje, i po dobroj saradnji sa Univerziteskom bolnicom u Foči iz koje u ovaj Dom zdravlja jednom mjesečno u različitim terminima dolaze specijalisti – kardilog, neurolog, radiolog, ortoped, endrokrinolog, oftalmolog, dermatovenerolog, vaskularni hirurg i pružaju usluge pacijentima sa uputnicom i onima koji plaćaju participaciju, sa područja Rogatice i susjednih opština.

Milješić je istakao da su na ovaj način željeli pomoći licima kojima su potrebni specijalistički pregledi, a teško im je otići do bolnice u Foči, udaljene od Rogatice više od 60 kilometara.

On je podsjetio da je Dom zdravlja prošle godine dobio dvije donacije od Udruženja “Romanija” iz Beograda i resornog ministarstva Srpske, ukupne vrijednosti oko 100.000 KM, a riječ je o dva ultrazvučna aparata pomoću kojih gostujući specijalsti mogu da urade ultrazvuk srca i doplere krvnih sudova vrata.

Prema odluci Skupštine odpštine Rogatica, od 4. aprila Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” prelazi na trezorski način poslovanja. Milješić je za to zahvalio opštini Rogatica i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i za pomoć u rješavanju ranijih obaveza.

Dom zdravlja u Rogatici pruža usluge za 8.250 osiguranika, 1.036 neosiguranih lica i 539 djece predškolskog uzrasta.

SRNA

Povezani članci

U Spskoj rođeno 18 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, četiri djevojčice i 14 dječaka. Devet beba rođeno je u Banjaluci, četiri u Gradišci, po dvije u Bijeljini i Foči, a jedna u Nevesinju, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci su rođene dvije djevojčice i sedam dječaka, u Gradišci dva dječaka i dvije […]

Vjičić: Američka Ambasada ponovo izvrće činjenice

 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić rekao je Ambasada SAD konstantno optužuje Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika za opstrukciju evropskog puta BiH, a stvarni problemi su uvijek u Federaciji BiH, što je potvrdilo glasanje četiri kantona o reformskoj agendi. “Glasanje kantona je potvrdilo tu činjenicu, ali je na sceni najgrublja […]