Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Tretmani u senzornoj sobi u doma zdravlja pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju

07 April 2024
3 min.
Rogatica: Tretmani u senzornoj sobi u doma zdravlja pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju

Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” u Rogatici jedna je od rijetkih ustanova primarne zdravstvene zaštite u kojoj funkcioniše Senzorna soba za tretman senzorne integracije kod djece sa poteškoćama u razvoju, rekli su Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.


“Poremećaj u senzornoj integraciji javlja se kod većine djece sa određenim razvojnim smetnjama. Ovdje radimo tu vrstu tretmana, a jednom serijom obuhvaćeno je 15 tretmana nakon kojih bi trebalo da dođe do određenih promjena u ponašanju”, rekla je defektolog Marina Dragičević, koja je završila i dodatnu edukaciju za senzornu integraciju.

Ona je navela da ova terapija pomaže stimulaciju čula licima sa poteškoćama u razvoju, te dodala da na tretmane u Senzornu sobu dolaze djeca sa Sokoca, Pala, iz Rogatice i svaki dan se obavi četiri do šest tretmana.

Dragičevićeva je istakla da imaju dobru saradnju sa vrtićima i školama koji im šalju određen broj djece, nakon što ih posjeti defektorlog zadužen za ovu regiju, ali sve češće im, kaže, i sami roditelji dovode djecu.

Direktor Doma zdravlja Siniša Milješić rekao je Srni je da ideja o osnivanju Senzorne sobe rođena još prije desetak godina na prijedlog rogatičkog Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Rastimo srećno”, a otvorena je 2020. godine i namijenjena je članovima Udruženja.

On je naveo da je za ovaj projekat obezbijeđeno 57.000 KM zahvaljući UNDP-u i Vladi Švajcarske, koji su učestovalai sa 70 odsto, te opštini Rogatica koja je izdvojila 30 odsto novca, dok je Dom zdravlja obezbijedio prostor i kadar za rad u ovoj ustanovi.

Senzorna soba je, kako kaže, “otvorena” za svu djecu iz regije i iz susjednog Goražda u Federaciji BiH, bez ikakve naknade, prema rasporedu koji sačini stručno osoblje u saradnji sa roditeljima djece.

“Moja želja je da ovu senzornu sobu uvedemo u neke zakonske okvire, u saradnji sa resornim ministarstvom i Fondom zdravstva Republike Srpske i u toku su aktivnosti da riješimo i to bitno pitanje”, izjavio je Milješić.

On je podsjetio da je rogatički Dom zdravlja prošle godine ostvario dobit od 25.390 KM, da je pozitivan finansijski rezultat bio i u prethodnih nekoliko godina, te da je ova ustanova zaradila 328.000 KM kroz participacije i druge usluge.

Prepoznatljivi su, dodaje, i po dobroj saradnji sa Univerziteskom bolnicom u Foči iz koje u ovaj Dom zdravlja jednom mjesečno u različitim terminima dolaze specijalisti – kardilog, neurolog, radiolog, ortoped, endrokrinolog, oftalmolog, dermatovenerolog, vaskularni hirurg i pružaju usluge pacijentima sa uputnicom i onima koji plaćaju participaciju, sa područja Rogatice i susjednih opština.

Milješić je istakao da su na ovaj način željeli pomoći licima kojima su potrebni specijalistički pregledi, a teško im je otići do bolnice u Foči, udaljene od Rogatice više od 60 kilometara.

On je podsjetio da je Dom zdravlja prošle godine dobio dvije donacije od Udruženja “Romanija” iz Beograda i resornog ministarstva Srpske, ukupne vrijednosti oko 100.000 KM, a riječ je o dva ultrazvučna aparata pomoću kojih gostujući specijalsti mogu da urade ultrazvuk srca i doplere krvnih sudova vrata.

Prema odluci Skupštine odpštine Rogatica, od 4. aprila Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” prelazi na trezorski način poslovanja. Milješić je za to zahvalio opštini Rogatica i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i za pomoć u rješavanju ranijih obaveza.

Dom zdravlja u Rogatici pruža usluge za 8.250 osiguranika, 1.036 neosiguranih lica i 539 djece predškolskog uzrasta.

SRNA

Povezani članci

Raste broj oboljeljih od morbila u Srpskoj, među njima i tri bebe

Broj zaražen od morbila u Republici Srpkoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 52 slučajeva oboljelih od malih boginja. “Najviše prijavljenih slučajeva je u i Bijeljini 28, Banjaluci 16, u Ugljeviku dva, dok je u Mrkonjiću Gradu i Prnjavoru, Laktašima, Ugljeviku, Kotor Varošu, Loparama , Istočno Sarajevo prijavljeni po jedan slučaj […]

Vladika Fotije: Tokom Strasne nedjelje biti posvećen molitvi

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je povodom početka Strasne nedjelje da vjernici treba što više da se uzdržavaju od jela i budu posvećeni molitvi kako bi bili dobri Hristovi saputnici na putu stradanja. “Bog ide na dobrovoljno stradanje što je dug svakoga ko ispovijeda da je Hristovim stradanjem postao ono što jeste. To je […]