Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

23 April 2024
3 min.
Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac.

Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja da nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo predstavlja novi pokušaj otimanja srpske imovine naveo da se ne radi o klasičnom otimanju, već jednostavno vlasti Sarajeva žele onemogućiti Srbima da koriste i donose sami odluku o svojoj zemlji.

GLAS: Upozoravate da je nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo novi pokušaj otimanja srpske imovine. O čemu se tačno radi?

ŠEHOVAC: Ne radi se o klasičnoj otimačini i hajdučiji, nego nastoje da spriječe Srbe da uživaju u svojoj imovini u Sarajevu. To se radi na taj način što se zemljišta čiji su vlasnici Srbi stavljaju u neke visoke društvene interese, kao na primjer nacionalne parkove, zelenila, zone rekreacije… Odnosno imovina Srba stavlja se u tu funkciju i njima se onemogućava da tom imovinom raspolažu, da na njoj nešto grade, da je prodaju. Taj primjer imali smo i u doba Tita sa naseljem Lužani, Bačevo, Stojčevac… gdje su srpsku zemlju prvo stavljali u neku urbanističku tvorevinu koja se zvala nacionalni park, počasni kompleks, da bi sada ogroman broj dunuma srpske zemlje bio u okviru vodozaštitne zone pa Srbi niti mogu da je prodaju niti mogu da na njoj nešto siju, odnosno da je koriste. To isto sada žele napraviti na prostorima koji su u vlasništvu Srba u sarajevskim opštinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća. Namjeravaju praviti neke zone parkova, rekreacija, saobraćaja. Pored toga oni ne garantuju da će to platiti po ekonomskim cijenama, niti odmah, niti da će se to eksproprisati u skladu sa zakonima, nego kažu da će nekada kada dođe vrijeme možda nešto i platiti.

GLAS: Šta je cilj otimanja srpske imovine?

ŠEHOVAC: Ne znam kako uopšte nazvati to kada vam ne daju da zemlju prodate, niti da je koristite, a oni neće da je kupe. Ovo nije klasična otimačina zemlje, to je jednostavno na neki način ugrožavanje ljudskog interesa ili ljudskog prava da koristi svoju imovinu. Privatna imovina je neprikosnovena svuda u svijetu. Ovo je put za uništavanje srpske imovine da bi se zatrli tragovi o vijekovima postojanja Srba pravoslavaca na ovim prostorima.

GLAS: Koje je rješenje ovog problema?

ŠEHOVAC: U rješavanje ovog problema treba da se uključi politika, odnosno Parlament BiH, jer je 500.000 Srba otišlo iz FBiH, a iza njih je ostala imovina. Takođe u sve treba da se uključi i međunarodna zajednica, evropske institucije, OEBS koje se kunu u privatnu imovinu, odnosno u ljudsko pravo na poštovanje korišćenja privatne imovine. Neka se sada pokažu na primjeru.

GLAS: Da li imate podatak koliko danas uopšte Srba ima u FBiH?

ŠEHOVAC: Mi smo država koja nema podatke ni o čemu. Kod nas bitni podaci nisu ništa drugo do dječija igra, svakodnevno imate slobodne procjene tih podataka sa jedne, druge treće strane. Ozbiljne priče pretvorili smo u bajke.

Nadoknada u 22. vijeku

GLAS: Koje poruke su iznesene na javnim raspravama o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo?

ŠEHOVAC: U Vogošći smo čuli da će možda Srbi tek u 22. vijeku dobiti nadoknadu za zemlju koju će FBiH koristiti za parkove te za gradnju nekih novih vikend elitnih naselja. Ne gajim nadu da ćemo se uopšte izboriti za imovinu.

Povezani članci

LJubojević: Masakr u Dobrovoljačkoj detaljno planiran i organizovan

Činjenica da je pravosudnim institucijama BiH bilo potrebno punih 30 godina da podignu optužnicu za ratni zločin za događaje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, ne uliva nadu da će porodice žrtava dobiti satisfakciju u konačnom ishodu. Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za memorijalizaciju, kulturu sjećanja i pamćenja u Republičkom centru za istraživanje […]

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]