Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Sijarto: SAD, NATO i EU se takmiče ko može da isporuči više oružja Ukrajini 

22 April 2024
1 min.
Sijarto: SAD, NATO i EU se takmiče ko može da isporuči više oružja Ukrajini 

SAD, NATO i EU se u suštini takmiče ko može da isporuči više oružja Ukrajini i time dodatno eskaliraju sukob sa Rusijom i prijete novim svjetskim ratom, istakao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je po dolasku u Luksemburg na zajednički sastanak ministri spoljnih poslova i odbrane EU naglasio da nakon odluke Američkog kongresa prošlog vikenda da usvoji novi zakon o pomoći Ukrajini, “evropski proratni političari žele da im pariraju”.

“Na dnevnom redu danas su nove isporuke oružja i milijardi evra”, napisao je Sijarto na svom “Fejsbuku” .

Sijarto je upozorio da se u Briselu intenziviraju pripreme za svjetski rat.

On je naveo da se SAD, NATO i EU sada takmiče za pravo da koordinišu vojnu pomoć Ukrajini, “umjesto da se usredsrede na jačanje mira i pronalaženje diplomatskih rješenja”.

“Pripreme za novi svjetski rat moraju biti zaustavljene”, naglasio je Sijarto.

Ministri EU planiraju da na današnjem sastanku u Luksemburgu razgovaraju o sukobu u Ukrajini, naročito o snabdijevanju Kijeva opremom za protivvazdušnu odbranu, uključujući američke sisteme “patriota”, javio je TASS.

Osim toga, oni će razmotriti korištenje zamrznute ruske imovine za pomoć Kijevu.

SRNA

Povezani članci

Makron: Da ruska vojska vojska probije liniju fronta i da nas Kijev pozove, Francuska bi razmislila o slanju trupa

Da ruska vojska vojska probije liniju fronta i, da nas Kijev pozove, Francuska bi razmislila o slanju trupa u Ukrajinu, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za Ekonomist. “Apsolutno. Kao što sam rekao, ništa ne isključujem jer je sa druge strane neko ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše bili sumnjičavi kada […]

Policija ubila učenika ispred škole u Viskonsinu

Američka policija ubila je u srijedu učenika ispred srednje škole u Viskonsinu nakon što je dobila dojavu da se tu nalazi naoružana osoba, saopštio je tužilac te američke savezne države Džoš Kol. Policija je na mreži Fejsbuk navela da nema više osumnjičenih i da niko nije povrijeđen “osim navodnog napadača”, prenosi Asošijeted pres. Kol je […]