Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

25 Maj 2023
2 min.
SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Skver“ sprovode pretrese na 40 lokacija zbog sumnje da je grupa ljudi raznim zloupotrebama i falsifikovanjem vlasništva nad zemljištem nezakonito prometovala veći broj nekretnina na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je u ovoj agenciji.

Kako je saopšteno, pretresi se rade na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dosada je oduzeta veća suma novca.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo, po čijem nalogu se radi akcija, potvrđeno je da su među osumnjičenima u ovoj akciji advokati, notari i jedan vijećnik u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, među privedenima je i advokat Bojan Veselinović čija kancelarija je pretresena kao i vijećnik Elvis Hodžić, član Stranke za BiH.

– Pretresaju se poslovni i stambeni objkati i pokretne stvari, a privremeno se oduzima dokumentacija. Navedene aktivnosti se preduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju. Ta grupa je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, te prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati. Na taj način su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist – navode iz SIPA.

Dodaje se da su navedene nezakonite radnje članovi organizovane grupe realizovali uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara.

– Na osnovu te pomoći su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima – stoji u saopštenju.

Pojedini mediji u FBiH su prenijeli da je akcijom obuhvaćeno sedam osoba i to o A. I, I. H, B. V, Dž. M, E. H, A. Ć. i S. Š.

Prema nezvaničnim informacijama jedan osumnjičeni trenutno nije dostupan policijskim agencijama.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Povezani članci

Cvijanović: Bećirovićevi istupi odraz mržnje prema Srpskoj, na Dodika nasrtali mnogo veći kapitalci

 Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da su posljednji istupi Denisa Bećirovića jadni i bijedni i predstavljaju odraz krajnje nemoći, toksične mržnje prema Republici Srpskoj i nesposobnosti da dijalogom rješavate probleme u zemlji. “Bošnjačkim predstavnicima, poput Bećirovića, očigledno nije cilj održiva BiH, koliko im je cilj da cijeli svijet pokušaju […]

Dodik: Poziv na sankcije krik nemoći politikanta Bećirovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da avanturista i politikant Denis Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi i da je poziv na sankcije krik nemoći. Dodik je naveo da se BiH nalazi u stanju u kakvom jeste upravo zbog avanturista i politikanata poput Bećirovića, a da je poziv […]