Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Skandali i provokacije; Kovačević i delegacija Srbije napustili konferenciju

12 Jun 2024
2 min.
Skandali i provokacije; Kovačević i delegacija Srbije napustili konferenciju

 Prvi dan godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope u Sarajevu obilježile su provokacije i skandali, nakon čega su delagacija Srbije i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili konferenciju, saznaje Srna.


Do napuštanja je došlo nakon što je član delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Savjetu Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Savjet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Prethodno je priređena još jedna provokacija kada je predstavnicima privremenih institucija samoproglašenog Kosova neovlašteno dozvoljeno obraćanje o temi bezbjednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeeni sketor niti da o tome govore.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbjednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju “Ravijak” Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.

SRNA

Povezani članci

Sutra do 42 stepena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti vruće sa temperaturom vazduha do 42 stepena Celzijusova, a u mnogim predjelima očekuje se tropska noć sa temperaturom većom od 20 stepeni Celzijusovih. Popodne i uveče očekuje se razvoj oblaka na zapadu i jugoistoku koji će samo ponegdje donijeti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, saopšteno […]

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću u srijedu

Nastavak sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića pred Sudom BiH biće održan u srijedu, 17. jula, rekao je Srni advokat predsjednika Srpske Goran Bubić. Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova. Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebale da počnu sa iznošenjem […]