Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Slavimo MRATINDAN: Domaćin obavezno mora da uradi jednu stvar kako bi ukućanima krenulo na bolje

24 Novembar 2022
2 min.
Slavimo MRATINDAN: Domaćin obavezno mora da uradi jednu stvar kako bi ukućanima krenulo na bolje

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen kralju Stefanu Dečanskom.

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju veliki crkveni praznik posvećen svetom kralju  Stefanu Dečanskom, u narodu poznatijeg kao Mratindan. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Prema narodnom predanju, Stefan Dečanski je po naredbi neobavještenog oca bio je oslijepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslijepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao je da će mu vratiti vid.

Sveti Stefan u Carigradu je pet godina živeo kao zatočenik. Nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani. Hram Visoki Dečani predstavlja jednu od najlepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Narodna vjerovanja i običaji

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.

U narodu postoji vjerovanje da Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmjeri ih čije ovce da podave. Vjeruje se da domaćin koji je griješan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Mnogima je poznata i izreka „Sveti Mrata, snijeg do vrata“, kojom se označava početak hladnog i snijuežnog perioda godine.

Prema vjerovanjima u pojedinim dijelovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. U slučaju da se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]