Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Slobodan Bojanić- svjedok napada paravojnih bošnjačkih jedinica na kolonu JNA

20 April 2024
2 min.
Slobodan Bojanić- svjedok napada paravojnih bošnjačkih jedinica na kolonu JNA

Slobodan Bojanić, pripadnik Jugoslovenske narodne armije /JNA/ koji je bio svjedok napada paravojnih bošnjačkih jednica na kolonu 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je da se danas, poslije 32 godine, ponovo vraća da oda počast poginulim drugovima i da se nada da se tako nešto više nikad neće ponoviti.

“Zločinci koji su odgovorni za taj zločin trebalo bi da budu kažnjeni”, rekao je Bojanić.

On je naveo da su paravojne bošnjačke jednice u Dobrovoljačkoj ulici zaustavile kolonu, istjerale ih iz vozila, naredili da legnu po zemlji i pucali po njima.

“Bio sam negde pred kraj kolone, tu ispod same komande, tu je kolona jednostavno stala… LJudi su nas opkolili, istjerali napolje … povaljali po ulici i pucali”, prisjetio se Bojanić.

Bojanić je naveo da ne zna ko je dao naredbu da se napusti kasarna, da je bio vojnik, a da su kolege iz vojske od komandira dobili naređenje da krenu iz kasarne.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Predmet “Dobrovoljačka” još nije dobio sudski epilog.

SRNA

Povezani članci

Mitropolit Hrizostom služio u Sabornom hramu u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večernje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u prisustvu nekoliko desetina vjernika. Večernje je služeno sa čitanjem statija i iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista. Bogosluženju su uglavnom prisustvovali nekadašnji stanovnici Sarajeva koji su došli da u Sabornom hramu proslave najveći hrišćanski […]

Košarac: Bošnjačka politika žrtvovala mir 1992. godine, a danas licemjerno podvaljuje priče o srpskoj krivici

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac danas je, povodom 32 godine od zločina u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, posjetio porodice žrtava Gordanu Gvozdenović i Bogdanku Tomović u Han Pijesku. Košarac je istakao da je 3. maj jedan od najtragičnijih dana u novijoj istoriji srpskog naroda, kada su u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine zvjerski […]