Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

SO Sokolac: Od naredne godine Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje

19 April 2024
3 min.
SO Sokolac: Od naredne godine Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje

Odbornici Skupštine opštine Sokolac donijeli su odluku da od od sljedeće godine Doma zdravlja “Dr LJubomir Ćeranić” pređe na trezorski sistem poslovanja.


Na sjednici je usvojeno 10 izještaja o radu preduzeća, ustanova i organizacija od lokalnog značaja u 2023. godini.

Odbornici su predložili da se već početkom sljedeće sedmice traži najbolji način zaštite sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koja budu namijenjena ovoj ustanovi preko opštinskog budžeta u slučajevima kada bi bio blokiran račun opštine.

“Vidjeli smo na današnjoj sjednici da se i kod drugih preduzeća i ustanova javljaju isti problemi i da je došlo do kašnjenja u isplati od pet do sedam plata upravo zbog toga što sredstva namijenjena grantom ili drugim vidom uplate odu na plaćanje nekih drugih obaveza, a ne tamo gdje su i planirana”, rekao je novinarima predsjednik SO Sokolac Sretko Marjanović.

On je istakao da ni današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, kao ni prethodnoj, nisu prisustvovali načelnik opštine Milovan Bjelica i odbornici SDS-a.

Marjanović je rekao da će se u nastavku ove sjednice u ponedjeljak, 22. aprila, na dnevnom redu, između ostalog, naći izvještaj o radu načelnika opštine, kao i finansijski izvještaji sportskih klubova, organizacija i udruženja kojima su doznačavana sredstva iz budžeta opštine za 2023. godinu.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić istakao je da su na današnjoj skupštini od prve do posljednje tačke izneseni podaci da “načelnik opštine nije ispoštovao ranije preuzete obaveze i dogovore”.

“Načelnik opštine ne prisustvuje sjednici Skupštine već drugi put zaredom, a treba kao izvršna vlast da ponudi odgovore rukovodećim ljudima u ovom preduzećima, ustanovama i organizacijama koji su u velikim problemima i da ponudi rješenja”, naveo je Radić.

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su odluku Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata odborniku SNSD-a Snježani Kojić zbog odjave prebivališta na području ove opštine, te je mandat dodijeljen i verifikovan Suzani Soldar, sljedećoj sa liste kandidata SNSD-a za odbornike u sokolačkom parlamentu.

Bjelica je rekao Srni da on i odbornici SDS-a ne učestvuju u radu SO zbog opstrukcije skupštinske većine i njihovog nečinjenja na prevazilaženju teškog finansijskog stanja u opštini o čemu svjedoči i činjenica da već četvrtu godinu nisu usvojili rebalans budžeta.

Prema njegovim riječima, budžetski prihodi su u prošloj godini pali i oni po osnovu PDV-a za oko 500.000 KM, što je sve skupa negativno uticalo na punjenje opštinskog budžeta.

Bjelica je naglasio da skupštinska većina nije podržala odluku o reprogramu obaveza iako je opština Sokolac imala saglasnost viših nivoa vlasti, kao i saglasnost za refinasiranje obaveza, niti odborila prodaju gradskog građevinskog zemljišta, od čega druge opštine imaju značajne prihode.

“Cijelo vrijeme skupštinska većina blokira rad načelnika opštine, tako da blokira i rad preduzeća, ustanova i organizaicja koje se naslanjaju na finansiranje iz budžeta opštine”, izjavio je Bjelica.

On tvrdi da je opština izmirila sve obaveze koje je imala po budžetu i da su ostale neke po rebalansu koji nije usvojen, ali se, kako kaže, kod nekih budžetskih korisnika kasni sa doprinosima.

Bjelica je potvrdio da opština Sokolac ima finasijskih problema, zbog nedostatka sredstava, te naveo da se sve izmiruje u skladu sa raspoloživim sredstvima i da ništa od tih sredstava ne ide na drugu stranu.

SRNA

Povezani članci

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]

Ljevnaić: Od 1. do 6. maja na planini nezaboravna avantura

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić izjavio je danas da sve posjetioce tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika očekuje nezaboravna avantura na olimpijskoj planini u svim čarima koje nudi, a da za ljetnu sezonu, koja će biti otvorena 27. juna, uveliko teku pripreme. “Od 1. do 6. maja, posjetiocima će biti na raspolaganju gondola `Poljice`, avantura […]