Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sporazum o saradnji Bolnice “Srbija” i kineske bolnice

22 April 2024
2 min.
Sporazum o saradnji Bolnice “Srbija” i kineske bolnice

U kineskom višemilionskom gradu Cangdžou potpisan je sporazum o saradnji bolnice Srbija iz Istočnog Sarajeva i Centralne opšte bolnice iz ovog kineskog grada u provinciji Hebej.

Sporazumom se definiše saradnja dvije bolnice sa posebnim fokusom na usavršavanje medicinskog i nemedicinskog osoblja, razmjenu iskustava, kliničkih usluga, sprovođenje zajedničkih istraživanja i implementaciju inovativnih modela u pružanju zdravstvenih usluga s akcentom na digitalizaciju u pružanju zdravstvenih usluga.

Sporazum su potpisali sekretar Komunističke partije u kineskoj bolnici Gao Guangming i direktor bolnice Srbija Nebojša Šešlija, u prisustvu ambasadora BiH u Kini Siniše Berjana, zamjenika gradonačelnika grada Cangdžou, direktora kineske bolnice i drugih lokalnih zvaničnika.

Sporazum je potpisan u petak, 19. aprila, posredstvom Ambasade BiH u Kini, saopšteno je iz ove ambasade.

Berjan i Šešlija imali su priliku da posjete muzej bolnice, savremenu laboratoriju i odjeljenje za kardiologiju gdje se rade najkompleksniji i najsavremeniji hirurških zahvati u ovoj oblasti.

Doktori ove bolnice su, kako se navodi, dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Ovom prilikom razmijenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada.

Potpisanim sporazumom dodatno se osnažuje veza Istočnog Sarajeva i grada Cangdžou koji se prostire na površini od 14.000 kilometara kvadratnih i ima oko 7,3 miliona stanovnika, s obzirom da su kroz zvaničan sporazum uspostavila bratske odnose u novembru prošle godine.

Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji Univerziteta iz Istočnog Sarajeva sa Cangdžou opštim univerzitetom krajem 2023. godine.

Tokom zvaničnog sastanka sa gradonačelnikom grada Cangdžou dogovorene su konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu polovinom tekuće godine.

Glavna opšta bolnica grada Cangdžou sa 6.300 zaposlenih osnovana je 1898. godine i pripada najvišem tri A bolničkom nivou u Kini.

Riječ je o glavnoj regionalnoj bolnici provincije Hebej koja ima više od 75 miliona stanovnika. Bolnica ima 232 odjeljenja i raspolaže sa oko 6.000 kreveta, a ukupna površina bolnice je 570.000 metara kvadratnih.

Direktor bolnice “Srbija” boravio je u višednevnoj posjeti Kini od 16. do 19. aprila. Tom prilikom je, u pratnji ambasadora BiH, upriličena i poludnevna posjeta Pekingškoj bolnici tradicionalne kineske medicine i sjedištu Boao svjetskog zdravstvenog foruma u Pekingu, a organizovani su i sastanci sa predstavnicima ovih institucija i organizacija.

RTRS

Povezani članci

Ljevnaić: Ljetna predsezona na Jahorini uz znatno niže cijene smještaja (VIDEO)

Ljetna predsezona na Јahorini počela je ponudom za Prvomajske i Vaskršnje praznike, uz znatno niže cijene smještaja. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić istakao je u našem Јutarnjem programu da su smještajni kapaciteti spremni. – Noćenje za dvije osobe iznosi 35 evra – naveo je Ljevnaić. Rekao je da od danas radi gondola i park. […]

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]