Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Srbi iz Gračanice dali podršku braći sa sjevera

02 Jun 2023
2 min.
Srbi iz Gračanice dali podršku braći sa sjevera

Ispred sjedišta Gračanice danas se okupilo oko 2.000 Srba da bi dali podršku srpskom narodu na sjeveru Kosova i Metohije i poručili međunarodnoj zajednici da žele da žive u miru, dostojanstveno i na svome.


U Gračanici su se okupili zdravstveni i prosvjetni radnici, zaposleni u opštinama Gračanica, Priština, Kosovo Polje, Lipljan i Obilić, a poruku međunarodnoj zajednici u ime svih uputio je načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

“Eskalacijom nasilja na sjeveru, paljenjem zastave Srbije u Gračanici i brojnim drugim napadima na srpstvo stvara obavezu da pitamo međunarodnu zajednicu i `relevantne` subjekte u Prištini da li, mi Srbi, imamo pravo da živimo na Kosovu i Metohiji?”, upitao je Popović.

Popović je podsjetio da od ulaska Kfora na Kosovo i Metohiju 1999. godine do danas Srbi nisu izazvali nijednu provokaciju, što dokazuje da su željni da žive u miru na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da to nije slučaj sa Albancima, koji su od Srba ispraznili sve urbane sredine, počev od Prištine, Peći, Prizrena i drugih gradova na području južne srpske pokrajine.

Popović je podsjetio na brojne zločine koje su počinili Albanci, počev od ubistva žetelaca u Starom Gracku do najnovijih napada na goloruke Srbe koje to obavezuje da se bore za istinu i pravdu.

Brankica Kostić, direktor Narodne biblioteke Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici, dala je podršku majkama na sjeveru Kosova i Metohije, kao i svim roditeljima, koji, kako je rekla, odgajaju djecu u uslovima nedostojnim čovjeka.

“Opet i opet proživljavamo sve nedaće, svaku neprospavanu noć i pitam se gde je tome kraj? Već duže od jedne decenije traju zabrane za osnovna prava, zaustavljaju se lekovi, hrana, knjige. Svaki dolazak i odlazak predstavlja razlog za nemir i besanu noć i bol”, rekla je Kostićeva.

U vrijeme protestnog okupljanja policija samoproglašenog Kosova je zatvorila saobraćaj glavnom ulicom oslonjenom na manastir Gračanica.

Među istaknutim parolama su “Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa”, “Braćo i nas bole vaše rane”, “Sloboda za Radoša i Dušana”, “Gračanica je uz braću i sestre sa severa”.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Sukob između Srba i pripadnika kosovske policije i Kfora dogodio se u ponedjeljak, 29. maja, kada je bilo povrijeđenih na svim stranama. /kraj/nz/am/foto

SRNA

Povezani članci

Dačić: Najveći počinioci genocida hoće da proglase Srbe genocidnim narodom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su Srbi izloženi velikoj nepravdi zato što za genocidni narod hoće da ih proglase NJemačka i Ruanda, koje su najveći počinioci genocida u istoriji. Podsjetivši da su NJemačka i Ruanda predlagači rezolucije o Srebrenici, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN, Dačić je ukazao […]

Sa tržišta se povlače grickalice sa sirom proizvođača “Regent”

Hrvatska sa svog tržišta povlači grickalice – krugove sa ukusom sira proizvođača “Regent” zbog korištenja boje “E110” na bazi skroba. Povlači se proizvod od 60 grama na kojem je označeno da ga je najbolje upotrijebiti do 20. novembra 2025. godine, saopšteno je iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Proizvod nije u skladu s uredbom […]