Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Šulić: Zaštita netaknute prirode prioritet u odnosu na profit; Do kraja godine novi zakon o boravišnoj taksi

02 Jun 2023
6 min.
Šulić: Zaštita netaknute prirode prioritet u odnosu na profit; Do kraja godine novi zakon o boravišnoj taksi

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Srpska ima bisere prirode u svakoj maloj lokalnoj zajednici i poručio da dok god obavlja tu funkciju neće staviti profit ispred zaštite prirode jer mu je cilj da prirodne ljepote ostavi netaknute budućim generacijama.


“U Republici Srpskoj imamo tri specifične prednosti u odnosu na sve zemlje u regionu i svijetu. To je netaknuta priroda, odličan domaćin i fantastična gastronomska ponuda. Ne smijemo izgubiti netaknutu prirodu, bez obzira na to koliko bismo željeli da dođemo do nekog većeg broja turista”, izjavio je Šulić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kao odličan primjer je naveo projekat “Zelengora dva” u opštini Kalinovik.

“Posebno kod tog projekta ističem odluku načelnika Radomira Sladoja i ljudi koji vode Kalinovik koji su rekli da idu u projekt `Zelengora dva`, ali ne više od 500 ležajeva, da ne bi ugrozile prirodne ljepote”, istakao je Šulić.

On je poručio da će se Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prema svakoj lokalnoj zajednici odnositi isto, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su one proaktivne i da vide turizam kao ogromnu razvojnu šansu.

Kada je riječ o turizmu u Istočnom Sarajevu, Šulić je naglasio da Jahorina nije jedina u fokusu, te da je na sastancima sa gradonačelnikom LJubišom Ćosićem i predstavnicima iz turističke zajednice razgovarano o potencijalima Trebevića i biciklističkoj stazi.

“Grad Istočno Sarajevo je sa partnerima od Evropske komisije bespovratno dobio grant od 3,5 miliona evra za izgradnju biciklističke staze, koja će biti jedan od savršenih potencijala za provođenje ljeta ovdje, a koji će povezati Jahorinu, Trebević i Sarajevo. To je grad Istočno Sarajevo dobio potpuno besplatno jer su imali progresivnog gradonačelnika i Gradsku upravu i našli načina da dođu do sredstava”, rekao je Šulić.

Šulić je rekao da je upoznat o činjenici da je grad Istočno Sarajevo ulagao vlastita sredstva u neke projekte na Jahorini i Trebeviću, te da se ne može reći da gleda velike projekte naslonjeno na Vladu Republike Srpske.

“Naravno da Vlada Srpske treba da pomaže svakoj lokalnoj zajednici u oblasti turizma. Grad Istočno Sarajevo je jedan od četiri grada i opštine u Republici Srpskoj koja su turistička mjesta. Prirodno je da Vlada više ulaže u turizam u Istočnom Sarajevu nego u mojoj Gradišci, koja nije turističko mjesto”, rekao je Šulić.

Kada je riječ o projektima iz oblasti turizma u manjim lokalnim zajednicama, Šulić je istakao Rudo i Sokolac.

“Znam da su `Hidroelktrane Višegrad` kupile hotel u Rudom i da se može uskoro očekivati njegovo stavljanje u funkciju. Blizina Rudog Srbiji daje razvoju šansu. Razgovarao sa ljudima iz oblasti turizma u Rudom i znam za projekte koji se tamo rade u javno-privatnom partnerstvu. Ministarstvo i Vlada Srpske će to podržati”, rekao je Šulić.

On je rekao da je upoznat i sa inicijativom za izgradnju “Romanijske kuće” u opštini Sokolac, ocijenivši da je riječ o dobrom projektu koji će dodatno osnažiti domaće proizvođače različitih proizvoda Sarajevsko-romanijske regije.

DO KRAJA GODINE NOVI ZAKON O BORAVIŠNOJ TAKSI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izrazio je danas nadu da će do kraja godine biti donesen novi zakon o boravišnoj taksi kojim će dodatno biti uređena oblast turizma.


On je izrazio nadu da će se Nacrt zakona o boravišnoj taksi naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske sredinom trećeg kvartala, a da će do kraja godine biti i usvojen.

Šulić je izrazi zadovoljstvo što su se grad Istočno Sarajevo, gradska Turistička organizacija i Savez opština i gradova Republike Srpske aktivno uključili u proces izrade Nacrta zakona o boravišnoj taksi.

“Radna grupa radi na izradi zakona o boravišnoj taksi. Ovim zakonskim aktom će definitivno biti olakšana prijava turistima, odnosno, hotelijerima i ljudima koji vrše izdavanje smještaja putem određenog softvera ili aplikacije”, izjavio je Šulić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i predstavnicima gradske Turističke organizacije.

On je napomenuo da taj model postoji i u zemljama regiona, te da će sličan softver i način prijave boravišne takse biti uveden i u Republici Srpskoj.

“To će nam omogućiti da lakše vidimo kretanje broja turista na turističkim destinacijama, lakše kontrole turističkih destinacija”, rekao je Šulić i napomenuo da će uvid u kretanje broja turista olakšati i posao zaposlenima u turističkim organizacijama.

Kao primjer Šulić je naveo da su prije dva dana objavljeni podaci o broju turista za april, jer se morao čekati Zavod za statistiku, odnosno da prođe 45 dana neophodnih da neko prijavi boravišnu taksu.

“Faktički, kasnimo sa podacima 45 dana i to dovodi do problema da možemo vršiti kontrole i sve ovo što će vršiti turističke organizacije na području Republike Srpske”, rekao je Šulić.

Kada je riječ o inspekcijskim kontrolama, Šulić je naglasio da su one predviđene i u aktuelnom zakonu i da cilj Ministarstva nije da sprovodi represiju, nego edukaciju i da onima koji se bave turizmom bude objašnjeno kako da legalno posluju.

“Danas sam dobio podatak o procjeni da je prošle sezone bilo milion noćenja na Jahorini. Zavod za statistiku Republike Srpske nije detektovao toliki broj noćenja”, rekao je Šulić i naglasio da je prema podacima Zavoda na području Republike Srpske tokom prošle godine evidentiran neznatno veći broj od milion noćenja.

Šulić je rekao da ne zagovara kažnjavanje, nego da svima koji se bave turizmom bude objašnjeno koliko je bitno da su vidljivi za Ministarstvo i Vladu Republike Srpske.

“Kada ste u crnoj zoni ne možete računati na bilo kakvu pomoć nii lokalne zajednice niti Vlade. Kada pričamo o budžetu, po nekim podacima BDP Republike Srpske je samo jedan odsto vezan za turizam. Siguran sam da je u ovom trenutku to mnogo više”, rekao je Šulić.

On se osvrnuo na sastanke koje je imao danas u Istočnom Sarajevu i juče na Jahorini, ističući da svi kandiduju slične probleme i zagovaraju slična rješenja.

“Juče smo imali i britanskog tur operatera `Tui`, koji je zainteresovan da nastavi saradnju sa Jahorinom. Imali sastanke sa hotelijerima, predstavnicima Olimpijskog centra `Jahorina`, danas sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ćosićem”, rekao je Šulić i istakao namjeru Ministarstva da pojača turističke kapacitete Jahorine i Istočnog Sarajevo.

Šulić je najavio da će za mjesec dana na Jahorini biti organizovan okrugli sto u oblasti turizma, na kojem bi se tražila rješenja za probleme koja u ovom trenutku muče turističku branšu.

SRNA

Povezani članci

Vidović: U toku udar na kompletan privredni sistem Srpske koji neće uspjeti (AUDIO)

Američka administaracija vrši snažan pritisak na bankarski sektor u Republici Srpskoj da ugase račune osobama i poslovnim subjektima koji su pod udarom sankcija SAD, ali i političkim organizacijama kao što je SDS. Ministarka finasija Zora Vidović smatra da je u toku udar na kompletan privredni sistem Srpske koji neće uspjeti. Ugroženo je i poslovanje domaćih […]

Višković: Suština nametanja izmjena Izbornog zakona BiH je eliminisanje Dodika iz političkog života

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je suština najnovijeg nametanja izmjena Izbornog zakona od Kristijana Šmita eliminisanje predsjednika Srpske Milorada Dodik iz političkog života BiH. Višković je rekao da je to jasno vidljivo iz člana osam ovog zakona. “Ove žalosne, jadne, nedemokratske i necivilizacijske izmjene Izbornog zakona imaju samo jednu poruku i […]