Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Sutra su Duhovske zadušnice: Obavezno ispoštujte jedan običaj i izgovorite ovu molitvu

02 Jun 2023
2 min.
Sutra su Duhovske zadušnice: Obavezno ispoštujte jedan običaj i izgovorite ovu molitvu

Sutra su Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvijek padaju u subotu uoči Silaska Svetog Duha na apostole. Spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle tokom godine.

To je dan kada pravoslavni vjernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale svijeće. Sjećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vjernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grijehova i za svoje pretke.

Na Zadušnice se u crkvama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se obilaze grobovi najbližih, gdje se upali svijeća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, svijeću zapali u crkvi.

Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i riječi Svetog Jovana Zlatoustog koji je besjedio ovako: „Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.“

U istočnoj Srbiji se vjeruje da svijeća upaljena na zadušnice gori sve do sljedećih zadušnica. Takođe, postoji vjerovanje da ako se na zadušnice ne upali svijeća, mrtvi će godinu dana biti u mraku.

Na zadušnice se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, postoje četiri zadušnice tokom godine i svaka se obilježava subotom.

Prve su zimske zadušnice pred Mesne poklade, dvije nedjelje pred početak uskršnjeg posta. Druge su duhovske pred Duhove ili Svetu trojicu, slijede zatim miholjske, i posljednje su mitrovdanske.

Novosti

Povezani članci

Razbio cijeli hram pa postao svetac: Danas je sveti mučenik EVPSIHIJE

Srpska pravoslavna Crkva i njeni vjernici danas proslavljaju svetog mučenika Evpsihije. U vrijeme cara Julijana Ostupnika, kada su u Kesariji upravljali crkvom Božjom sv. Vasilije Veliki, ovaj Evpsihije stupio je u brak sa uglednom devojkom. Ali nije mu bilo suđeno da i jednog dana bude sa njom u braku. Na dan njihove svadbe desio se […]

DANAS JE SVETI EVTIHIJE: Svi koji su pred važnom odlukom, trebalo bi da urade jednu stvar

Kada je bio mali, sa svojim drugovima igrao se tako što su pisali svoja imena na steni, a ispod zanimanje kojim bi se bavili u životu. Kada je stigao red na njega, on je jednom prilikom, pored svog imena, napisao patrijarh Evtihije. U tridesetoj godini je postao iguman jednog manastira amasijskog. Kada je napunio 40 godina, […]