Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Švajcarski mediji: Usvajanje antisrpske rezolucije diplomatska greška

25 Maj 2024
2 min.
Švajcarski mediji: Usvajanje antisrpske rezolucije diplomatska greška

Generalna skupština UN bila je oštro podijeljena prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, a odluka da bude usvojena je diplomatska greška, navodi švajcarska televizija SRF.


Odluka da bude usvojen, kako navodi SRF, donesena je tek nakon teške borbe, navodeći da se rezolucije koje su prvenstveno simbolički značajne obično usvajaju konsenzusom u UN. U ovom slučaju o tome ne može biti govora.

Samo 84 zemlje pristale su na rezoluciju o memorijalu Srebrenice, uključujući Švajcarsku, protiv je glasalo 19, a 68 zemalja se uzdržalo od glasanja.

“Ovo nije uvjerljiv rezultat. Za Zapad, od kojih je većina podržala odluku, to je šamar”, navodi SFR.

Kako dodaje, debata u UN, koja se sedmicama odvijala ispred i iza kulisa, bila je sve samo ne pomirljiva, a brojne delegacije zemalja optužile su inicijatore da nisu pregovarali transparentno i da nisu dovoljno uporni u traženju konsenzusa.

“Osim toga – što su neki samo nagovijestili, a drugi su se otvoreno osvrnuli – tajming ove odluke bio je krajnje nesrećan”, navodi švajcarska televizije i napominje da su se mnogi žalili zašto se 29 godina kasnije bave rješenjem za genocid dok se u Gazi dešavaju ratni zločini.

U isto vrijeme, dodaje, spor još jednom pokazuje koliko su duboki rascjepi u UN trenutno.

SRNA

Povezani članci

Ni Neum nije jeftin: Koliko će potrošiti četvoročlana porodica za sedmodnevni odmor

Četvoročlana porodica koja se odluči da ove godine ljetuje u Neumu samo za sedmodnevni smještaj u apartmanima treba da izdvoji minimalno 900 KM, a za boravak u hotelima, gdje je uz smještaj uključen i doručak, od 3.000 do 4.000 KM. Na sve to potrebno je dodati i cijene hrane i pića, a u zavisnosti od […]

Analitičari o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Zapad pokušao da nokautira Srbe, ali nije uspio

 Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici nisu uspjeli da nokautiraju Republiku Srpsku i Srbiju kako su to planirali, već su ostvarili jednu Pirovu pobjedu, što opet ne znači da političke snage u Sarajevu i Berlinu te drugim evropskim centrima neće pokušati da nađu načina da to u nekom narednom periodu pokušaju ponovo. Kaže ovo za […]