Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

U Lipi za migrante sve, za Srbe ni struja, jedino utočište svetinja iz 1901.godine (VIDEO)

10 Decembar 2021
2 min.
U Lipi za migrante sve, za Srbe ni struja, jedino utočište svetinja iz 1901.godine (VIDEO)

Srpsko selo Lipa u Federaciji BiH javnosti je postalo poznato po migrantima, a ne po srpskim povratnicima.

Umjesto da su Srbima obnovili kuće i omogućili povratak, na njihovim imanjima podigli su migrantski kamp.

Zašto se Srbima nije omogućio povratak, tamošnjim vlastima izgovor je bio da im ne mogu uvesti struju i vodu. Migrantima su to ekspresno obezbijedili.

Iako im je onemogućena obnova kuća, Srbi iz ovog kraja našli su utočište u pravoslavnoj svetinji koju obnavljaju. Ujedno, obilaze grobove svojih predaka, nadajući se skorom povratku.

Upravo je hram Presvetog Vaznesenja Gospodnjeg jedino što u Lipi još podsjeća na pravoslavne korijene.

Hram je izgrađen 1901. godine i on je, kao svjetionik nade, u magli nepravde i neizvjesnosti, mjesto okupljanja Srba, koji već 26 godina uporno pokušavaju da se vrate na svoje. Taj plamen nade održavaju uz velike napore, a u tome im najviše pomaže otac Slaviša Milinović, paroh bihaćki.

– Svjestan sam da naroda u Lipi nema, ali ako se narod nije vratio, to ne znači da crkva treba da bude u ovakvom stanju kakvom jeste, nego da je obnovimo, jer obnovom svetinje mi obnavljamo sebe i vaskrsenjem svetinje i mi pravoslavni hrišćani vaskrsavamo – kaže sveštenik Milinović.

Opširnije u prilogu:

RTRS

Povezani članci

Košarac: Marfi se miješa u unutrašnje stvari BiH, Zakon o gasu BiH neće biti usvojen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi na najgrublji način krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te sebi svakodnevno daje za pravo da se miješa u unutrašnje stvari u BiH. Košarac je istakao da nema namjeru da o unutrašnjim pitanjima polemiše sa […]

Dodik: Bijeg “Trojke” pod međunarodne skute neće proći kako su zamislili

Jedini cilj besmislenog sastančenja “trojke” s ambasadorima PIK-a je skidanje odgovornosti sa donošenja odluka koje su potrebne BiH ako želi da opstane, njihov bijeg pod međunarodne skute neće proći kako su zamislili, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ako je njihovo trajno opredjeljenje da, kako kažu, uz međunarodni angažman izađu iz trenutne krize, Dodik […]