Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama predstavljena zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” učenice Ene Vuković

02 April 2024
2 min.
U Palama predstavljena zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” učenice Ene Vuković

Predstavljanjem zbirke pjesama osnovcima sa Pala pod nazivom “Budi srećan gdje god da si” autora jedanaestogodišnje Ene Vuković sa Han Pijeska, danas je u Palama obilježen Međunarodni dan dječije knjige.

Vukovićeva je rekla novinarima da naziv zbirke pjesama nosi važnu poruku svim ljudima, a to je da “budu srećni gdje god da su”.

Ona je navela da je pisala o prirodi, okolini i bogatstvima koja se nalaze u njenom malom mjestu odakle dolazi – Han Pijesak.

Vukovićeva je dodala da se bavi pisanjem od osme godine, te da voli da čita i da joj je najdraži pisac Desanka Maksimović.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro rekao je da su, povodom Međunarodnog dana Dječije knjige, organizovali promociju knjige Ene Vuković za učenike drugog razreda osnovnih škola “Srbija” i “Pale” i na taj način djeci ukazali na značaj knjige i pisanja.

Čvoro je dodao da prvu put povodom Međunarodnog dana dječije knjige organizuju ovakvu manifestaciju, te se nada da će ona prerasti u tradiciju.

Učiteljica u Osnovnoj školi “Milan Ilić – Čiča Šumadijski” Biljana Mitrović rekla je da Ena od sedme godine ima izražen talenat jer, osim što piše, voli da pjeva, igra, crta, a ono najljepše, ipak, zapiše na papir.

“Početkom četvrtog razreda donijela mi je svetsku u kojoj su se nalazile njene pjesme, pa sam pratila njen rad i odlučila da stihove predam stručnim licima sve uz podršku roditelja i Narodne biblioteke na Han Pijesku”, rekla je Mitrovićeva.

Branka Đurić Radulović, direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” sa Han Pijeska, koja je izdavač knjige, rekla je da je ovo jedno u nizu promocija Enine knjige, te da je ovo djelo bilo i na Beogradskom sajmu knjiga.

“Na početku smo bili jako iznenađeni jer smo se prvi put susreli sa situacijom da nam se dostavi rukopis djeteta koje tada nije imalo ni 10 godina. Kada sam pročitala pjesme, njih 70, našla sam se u neobičnoj situaciji i potražila mišljenja stručnjaka, kolega, naših pjesnika Vida Vukelića i Bore Kapetanovića”, istakla je Radulovićeva.

Ona je istakla da im je drago što je Narodna biblioteka “Branko Čučak” izdavač knjige, poručivši da svaka biblioteka treba da podržava mlade talente.

Recenzije za zbirku dječijih pjesama “Budi srećan gdje god da si” napisali su Boro Kapetanović i Vid Vukelić, a ilustracije i naslovnu stranu uradio je karikaturista i ilustrator Tošo Borković.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]