Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama predstavljena zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” učenice Ene Vuković

02 April 2024
2 min.
U Palama predstavljena zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” učenice Ene Vuković

Predstavljanjem zbirke pjesama osnovcima sa Pala pod nazivom “Budi srećan gdje god da si” autora jedanaestogodišnje Ene Vuković sa Han Pijeska, danas je u Palama obilježen Međunarodni dan dječije knjige.

Vukovićeva je rekla novinarima da naziv zbirke pjesama nosi važnu poruku svim ljudima, a to je da “budu srećni gdje god da su”.

Ona je navela da je pisala o prirodi, okolini i bogatstvima koja se nalaze u njenom malom mjestu odakle dolazi – Han Pijesak.

Vukovićeva je dodala da se bavi pisanjem od osme godine, te da voli da čita i da joj je najdraži pisac Desanka Maksimović.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro rekao je da su, povodom Međunarodnog dana Dječije knjige, organizovali promociju knjige Ene Vuković za učenike drugog razreda osnovnih škola “Srbija” i “Pale” i na taj način djeci ukazali na značaj knjige i pisanja.

Čvoro je dodao da prvu put povodom Međunarodnog dana dječije knjige organizuju ovakvu manifestaciju, te se nada da će ona prerasti u tradiciju.

Učiteljica u Osnovnoj školi “Milan Ilić – Čiča Šumadijski” Biljana Mitrović rekla je da Ena od sedme godine ima izražen talenat jer, osim što piše, voli da pjeva, igra, crta, a ono najljepše, ipak, zapiše na papir.

“Početkom četvrtog razreda donijela mi je svetsku u kojoj su se nalazile njene pjesme, pa sam pratila njen rad i odlučila da stihove predam stručnim licima sve uz podršku roditelja i Narodne biblioteke na Han Pijesku”, rekla je Mitrovićeva.

Branka Đurić Radulović, direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” sa Han Pijeska, koja je izdavač knjige, rekla je da je ovo jedno u nizu promocija Enine knjige, te da je ovo djelo bilo i na Beogradskom sajmu knjiga.

“Na početku smo bili jako iznenađeni jer smo se prvi put susreli sa situacijom da nam se dostavi rukopis djeteta koje tada nije imalo ni 10 godina. Kada sam pročitala pjesme, njih 70, našla sam se u neobičnoj situaciji i potražila mišljenja stručnjaka, kolega, naših pjesnika Vida Vukelića i Bore Kapetanovića”, istakla je Radulovićeva.

Ona je istakla da im je drago što je Narodna biblioteka “Branko Čučak” izdavač knjige, poručivši da svaka biblioteka treba da podržava mlade talente.

Recenzije za zbirku dječijih pjesama “Budi srećan gdje god da si” napisali su Boro Kapetanović i Vid Vukelić, a ilustracije i naslovnu stranu uradio je karikaturista i ilustrator Tošo Borković.

SRNA

Povezani članci

Bećković: Selimović najbolji primjer da je skupo biti Srbin

Meša Selimović opredelio se pri čistoj svesti da bude srpski pisac i o tome pismom obavestio Srpsku akademiju nauka i umetnosti /SANU/, a i sam je najbolji primer za njegovu rečenicu da je “biti Srbin skupo”, izjavio je Srni akademik Matija Bećković. Bećković, koji je kao najmlađi Mešin beogradski prijatelj proveo mnogo dana uz njega […]

Antić: Omladina da uči o srpskoj istoriji (FOTO)

Pale su junačko mjesto koje je imalo veliki istorijski značaj i simboliku u stvaranju Republike Srpske i zato djeca treba da uče o srpskoj istoriji, rekao je Dejan Antić, autor izložbe “Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” koja je otvorena sinoć u Palama. Antić je izjavio novinarima da se večeras sjećaju junaka sa Bregalnice, […]