Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

U toku intenzivne borbe na granici Kirgzije i Tadžikistana; ODKB apeluje na momentalni prekid vatre

16 Septembar 2022
3 min.
U toku intenzivne borbe na granici Kirgzije i Tadžikistana; ODKB apeluje na momentalni prekid vatre

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije (GKNB) saopštio je da se na granici sa Tadžikistanom nastavljaju intenzivne borbe, tadžikistanska strana dovlači vojnu opremu, a kirgiska strana to shvata kao opasnost od zauzimanja teritorije zemlje.

„Uprkos naporima za obustavu vatre, nažalost, tadžikistanska strana nastavlja da dovlači u područje sukoba tešku vojnu opremu i upotrebljava sav raspoloživi arsenal za napade na teritoriju Kirgizije, pokušavajući da zauzme našu teritoriju“, navodi se u saopštenju pres službe kirgiskog Ministarstva.

Pored toga, ističe se da pogranična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost nastavlja da odbija vojnu agresiju Tadžikistana. Pres služba GKNB takođe je istakla da tadžikistanske snage u sukobima na granici sa Kirgizijom koriste višecevne bacače raketa i avijaciju. Prema saopštenju Ministarstva zdravlja Kirgizije, broj ranjenih u sukobu na granici sa Tadžikistanom porastao je na 18. Ranije je saopšteno da je 11 lica povređeno.

Tadžikistan: Kirgizija nije prihvatila predlog o mirovnim pregovorima

Pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštila je da napori Tadžikistana na stabilizaciji situacije na granici sa Kirgizijom ne daju pozitivne rezultate zbog toga što kirgiska vojska nije prihvatila predlog o mirnim pregovorima.

U saopštenju se navodi da se od jutros u svim pravcima državne granice Tadžikistana sa Kirgizijom nastavljaju oružani sukobi, a oružane snage Kirgizije napadaju pogranična tadžikistanska sela, civilne objekte i stambene objekte iz teškog i vatrenog oružja. Prema navodima, snage bezbednosti Tadžikistana su u dva navrata jutros (u 06.30 i 07.30 po lokalnom vremenu) jednostrano prekinule vatru i predlagale da se započnu pregovori, „ali vojne snage Kirgizije ignorisale su te predloge i iz svih vrsta individualnog, grupnog naoružanja i vojne opreme intenzivno granatirale naselja u Tadžikistanu“. Prema podacima tadžikistanske strane, jedan graničar Tadžikistana je ubijen, a trojica su ranjena u napadu sa kirgiske teritorije.

ODKB traži momentalni prekid vatre

Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) saopštila je da je generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas razgovarao telefonom sa sekretarima Saveta bezbednosti Kirgizije i Tadžikistana povodom zaoštravanja na granici dveju zemalja. Ističe se da su strane u toku razgovora naglasile potrebu momentalnog prekida vatre i održavanja pregovora nadležnih organa mirnim putem.

Sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana, koji su počeli u sredu ujutro, nastavljeni su jutros. Prema saopštenju kirgiske pogranične službe, tadžikistanska strana napala je kirgiske položaje duž celog perimetra granice. Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštio je da su vojni pogranični odredi Kirgizije, prekršili dogovor i koristeći teško naoružanje, granatirali tadžikistansku pograničnu ispostavu „Dušanbe“.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo vlasti Kirgizije i Tadžikistana da preduzmu sve mere kako bi se sprečile provokacije na granici i izjavilo da je spremno da pomogne u rešavanju pograničnih pitanja na dugoročnoj osnovi.

U sredu ujutru pogranična služba Kirgizije je saopštila da je došlo do razmene vatre na kirgistansko-tadžikistanskoj granici. Prema navodima te službe, sukob je izbio zato što je tadžikistanski odred zauzeo borbene pozicije na neutvrđenom delu granice. Ubrzo je razmena vatre prekinuta, a žrtava, prema preliminarnim podacima, nema.

Povezani članci

Potpisani dokumenti: DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ujedinile se sa Rusijom

U Moskvi se održala svečanost na kojoj se Putin obratio, a potom i potpisao zvanično pripajanje Rusiji četiri ukrajinske regije. “Znate da su u Donjecku, Zaporožju, Hersonu i Lugansku održani referendumi. Glasovi su prebrojani i ljudi su definitivno odlučili, bez ikakve sumnje. Danas ćemo potpisati sporazume o pripojenju. To je volja miliona ljudi”, započeo je […]

U Kremlju potpisivanje sporazuma o prisajedinjenju Hersona, Zaporožja, Luganska i Donjecka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće u Kremlju govor tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom. Ruski predsednik se u okviru svečanosti koja počinje u 14 sati sastaje s liderima oslobođenih teritorija. Kako je najavljeno, Putin će održati opširan govor. Putin je kasno […]