Ravna planina banerRavna planina baner

Region

U zagrebačkoj bolnici se pojavila opasna bolest

18 Jun 2024
1 min.
U zagrebačkoj bolnici se pojavila opasna bolest

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno je hrvatskim medijima iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza.

“Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici”, kaže prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

“Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionella drastično pogoršala njihovo stanje”, govori Novak.

Nezavisne

Povezani članci

Pronađeni crvi u Bajaderi: Iz “Kraša” tvrde da nisu krivi (FOTO)

U Bajaderi kupljenoj prošle sedmice u koprivničkom Intersparu otkriveni su crvi, što je šokiralo kupca. Slična situacija dogodila se s Bajaderom kupljenom na istom mjestu u januaru, a zatim ponovo krajem juna. “U tvornički upakiranoj ambalaži popularne slastice, s urednim rokom valjanosti (do 2.1.2025.), izmilili su debeli, bijeli crvi!” objavilo je na Facebooku Udruženje potrošača […]

Prevare na aplikaciji Temu

Kineski gigant onlajn kupovine “Temu” zaludio je čitav svijet, pa tako i Srbe i ostatak Balkana. Međutim, u posljednje vrijeme, potrošači su na ovoj aplikaciji za kupovinu uočili izvjesne promjene koje su mnoge iznervirale. Na aplikaciji se sada često može vidjeti da je istaknuta cijena samo za jedan komad, pa makar to bila i obuća. […]