Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ultimatum monasima Kijevsko-pečerske lavre ističe; Stotine vjernika UPC okupilo se na molitvi (FOTO)

29 Mart 2023
2 min.
Ultimatum monasima Kijevsko-pečerske lavre ističe; Stotine vjernika UPC okupilo se na molitvi (FOTO)

Na stotine vjernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.

– Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi – navodi se u poruci UPC na Telegramu.

Podsjećanja radi, Nacionalni istorijski spomenik “Kijevsko-pečerska lavra” naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namjesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru “monstruozan čin”. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao “!strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mjesta”.

Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i cijelog Istoka Јovan X, dok je katolikos-patrijarh cijle Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da “pomogne u ublažavanju tenzija” u cilju “stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja”.

Sinod Bjeloruske pravoslavne crkve pozvao je svjetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.

Sputnjik

Povezani članci

Putin se sastao sa Kusturicom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je danas u Moskvi srpskog režisera Emira Kusturicu, koji mu je zahvalio za ličnu istorijsku pravednost. Putin je istakao da se ocjene Kusturice o dešavanjima u Ukrajini poklapaju sa njegovim procjenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična. On je na sastanku sa Kusturicom u Kremlju rekao […]

Putin: Pronaći ćemo sve odgovorne za teroristički napad

Ruske vlasti pronaći će sve one koji su učestvovali u terorističkom napadu u dvorani “Krokus siti hol”, sve veze i sve one koji su imali korist od tog čina, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je govorio na proširenom sastanku odbora ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova. “Nama je važno da identifikujemo ne samo direktne počinioce, […]