Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Važno podizanje svijesti o raku u dječijoj dobi

24 Februar 2024
2 min.
Važno podizanje svijesti o raku u dječijoj dobi

 Predstavnici Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” danas su u Istočnom Novom Sarajevu organizovali podjelu letaka, žutih balona i promotivnih materijala s ciljem podizanja svijesti i informisanja javnosti o djeci oboljeloj od ovih bolesti.


Šef Kancelarije “Iskre” u Istočnom Sarajevu Milijana Kujača izjavila je Srni da trenutno u članstvu imaju sedmoro roditelja djece oboljele od malignih bolesti na području grada, ali da to nije konačan broj, jer ima i onih koji se liječe van Republike Srpske, a neki roditelji i ne pristupaju udruženju.

“Moje dijete se liječilo prije 12 godina i sve je dobro prošlo, a tada je imala šest godina. Teško jeste, ali boriti se mora. Kao neko ko je prošao to iskustvo, ovdje sam da to podijelim sa drugim roditeljima”, rekla je Kujača.

Ona je navela da su mnogo veće šanse za izlječenje djece, što se ranije otkrije bolest, jer je došlo do napretka u svim segmentima medicine.

Prema njenim riječima, potrebno je o ovoj temi više govoriti i informisati javnost, što je i bio cilj promotivnih aktivnosti organizovanih u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Ona je dodala da je sjedište Udruženja “Iskra” u Banjaluci, ali je cilj da u cijeloj Republici Srpskoj postoje kancelarije, te da će u Istočnom Sarajevu uskoro biti i zvanično otvorena.

Kujača je dodala da u tome imaju podršku grada.

Ona je podsjetila da je Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” formirano 2014. godine, a 2016. je napravljena Roditeljska kuća za smještaj porodica izvan Banjaluke čija se djeca liječe na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Kujača je navela da je u Roditeljskoj kući boravilo oko 200 porodica iz cijele Republike Srpske, napominjući da nisu sva djeca koja tu dođu na dijagnostiku imala maligna oboljenja.

Roditeljska kuća je izgrađena na inicijativu Udruženja “Iskra”, a sredstva su prikupljena u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Najčešća maligna oboljenja kod djecu su leukemija, tumori centralnog nervnog sistem, neuroblastom, tumor bubrega, kostiju i limfomi.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj. “Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. […]

Vaskršnja dječija planinarska radionica 6. maja u Trnovu

Planinarsko-sportsko društvo /PSD/ “Treskavica” Trnovo u saradnji sa crkvenom opštinom Trnovo u ponedeljak, 6. maja, organizuje Vaskršnju dječiju planinarsku radionicu. Uz tradicionalni program crkvene opštine Trnovo, malu planinarsku ekipu u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu očekuju različiti sadržaji vezani za planinu i planinarenje. “Najmlađe, nakon bogosluženja, očekuju kviz, nagrade i igre uz naše […]