Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vipotnik: Spriječiti Hrvatsku da na Trgovskoj gori uradi ono što niko nigdje nije uradio

05 April 2023
5 min.
Vipotnik: Spriječiti Hrvatsku da na Trgovskoj gori uradi ono što niko nigdje nije uradio

U prvih 100 dana rada Vlade i resornog ministarstva u fokusu je bilo donošenje zakonskih akata i legislativa. Neće biti dozvoljen nikakav prenos nadležnosti. U narednom periodu od značaja projekti u oblasti energetske efikasnosti, klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije


Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da su intenzivirane aktivnosti u pravcu da Hrvatska bude spriječena da uradi ono što niko nikada nigdje nije uradio – da na pograničnom pojasu, sa Srpskom i BiH, nadomak zaštićenog područja sagradi odlagalište nuklearnog otpada.

Vipotnik je u intervjuu Srni povodom 100 dana rada novog saziva Vlade Republike Srpske rekao da je Vlada u budžetu za tekuću godinu izdvojila milion KM za rješavanje pitanja Trgovske gore, te da je trenutno u fazi izrada akcionog plana.

On je dodao da će se realizovati dodatno istraživanje sa relevantnim institucijama Srpske kako bi se dokazalo da Trgovska gora ne ispunjava nijedan parametar za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada.

Vipotnik je podsjetio da je pokrenut proces pred ESPOO konvencijom, istakavši da je dat i prijedlog za izradu sadržaja studije uticaja na životnu sredinu koje je pokrenula Hrvatska.

INVESTITORI ZAINTERESOVANI ZA PROJEKTE IZ OBLASTI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Vipotnik je dodao da je primjetna povećana zainteresovanost investitora za projekate iz oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno kada je riječ o solarnim parkovima i elektranama, za koje je izdato 20 lokacijskih uslova, među kojima se izdvaja solarna elektrana Bileća.

On je istakao da je u proteklom periodu izdato 17 građevinskih dozvola gdje se izdvaja dozvola za prvi vjetropark “Grebak” u Republici Srpskoj na području opštine Nevesinje, šo je direktna strana investicija od 150 miliona KM i projekat od izuzetnog značaja ne samo za Nevesinje, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

Vipotnik je rekao da je u proteklih 100 dana rada izdato i 40 ekoloških dozvola, te doneseno 80 licenci za pravna i 140 za fizička lica.

Realizovano je i polaganje 148 stručnih ispita čiji su učesnici, kako kaže, ostvarili mogućnosti za dobijanje licenci i postali konkuretni na tržištu rada.

On je dodao da su pojednostavljene i ubrzane administrativne procedure kako bi se na adekvatniji način odgovorilo na sve pristigle zahtjeve, te podnosilac zahtjeva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i ekoloških dozvola sada jako kratko čeka na dobijanje tih dozvola kada u skladu sa zakonom dostavi potrebnu dokumentaciju.

Ministarstvo je zaduženo i za izdavanje dozvola na dva važna projekta – auto-put Banjaluka-Prijedor i dionicu puta Brčko-Rača-Bijeljina, a ističu se i hidroenergetski projekti, kao i projekat aerodroma u Trebinju.

U FOKUSU DONOŠENJE ZAKONSKIH AKATA, NEMA PRENOSA NADLEŽNOSTI

Vipotnik je podsjetio da se realizuje usklađivanje pravnih akata sa evropskom pravnom tekovinom s obzirom na to da je BiH dobila status kandidata u decembru prošle godine.

“Sve pravne akte koje budemo donosili – donosićemo isključivo u našoj nadležnosti. Nećemo dozvoliti nikakav prenos nadležnosti”, rekao je Vipotnik u intervjuu Srni.

On je istakao da je u pripremi i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

U TOKU REALIZACIJA PROJEKATA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U JAVNIM OBJEKTIMA

Vipotnik je naglasio da postoji veliko interesovanje za projekte u oblasti energetske efikasnosti u javnim objektima za šta su izdvojena značajna sredstva, jer je riječ o objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva.

On je istakao projekat potpisan sa Svjetskom bankom u okviru kojeg je prošlo 20 objekata.

“Vrijednost ovog projekta je šest miliona evra, od čega 4,5 miliona je kreditnih sredstava, a milion i po grant sredstava za sufinansiranje”, pojasnio je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, pokrenut je i projekat koji se odnosi na zaštitu biološke raznovrsnosti, upravljanje i finansiranje nacionalnih parkova i parkova prirode vrijedan 2,79 miliona dolara.

“Imamo i projekat energetske efikasnosti u javnim objektima koji sprovodimo sa NJemačkom razvojnom bankom i tu smo u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača za početak radova na pet objekata. U saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu /GEF/ u okviru njihove lokacije GEF osam planiramo se uključiti u pripremu i implementaciju projekata energetske efikasnosti vrijednosti 4,5 miliona evra”, rekao je Vipotnik.

VAŽNI PROJEKTI U OBLASTI KLIMATSKIH PROMJENA

Govoreći o projektima u oblasti klimatskih promjena, Vipotnik je rekao da resorno ministarstvo uspješno sarađuje sa UN organizacijom za hranu i poljoprivredu /FAO/.

On je podsjetio da se prvi odobreni projekat, vrijednosti 704.000 dolara, odnosi na unapređenje kapaciteta BiH za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i planiranje investicija u oblasti klimatskih promjena, što je izuzetno značajno s obzirom na to da su u ovoj oblasti u Republici Srpskoj i BiH neophodne velike investicije i što će doprinijeti intenziviranju saradnje sa Zelenim klimatskim fondom.

“Kada znamo da je borba protiv klimatskih promjena u fokusu ne samo Republike Srpske, nego i u evropskom i svjetskom fokusu, onda je ovaj projekat od izuzetnog značaja”, naglasio je Vipotnik.

Drugi projekat predstavlja nastavak projekta za razvoj Nacionalnog plana adaptacije /NAP/ koji se finansira iz sredstava Zelenog klimatskog fonda, vrijednosti 492.000 dolara, a koji će realizovati FAO.

SRNA

Povezani članci

Vidović: U toku udar na kompletan privredni sistem Srpske koji neće uspjeti (AUDIO)

Američka administaracija vrši snažan pritisak na bankarski sektor u Republici Srpskoj da ugase račune osobama i poslovnim subjektima koji su pod udarom sankcija SAD, ali i političkim organizacijama kao što je SDS. Ministarka finasija Zora Vidović smatra da je u toku udar na kompletan privredni sistem Srpske koji neće uspjeti. Ugroženo je i poslovanje domaćih […]

Višković: Suština nametanja izmjena Izbornog zakona BiH je eliminisanje Dodika iz političkog života

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je suština najnovijeg nametanja izmjena Izbornog zakona od Kristijana Šmita eliminisanje predsjednika Srpske Milorada Dodik iz političkog života BiH. Višković je rekao da je to jasno vidljivo iz člana osam ovog zakona. “Ove žalosne, jadne, nedemokratske i necivilizacijske izmjene Izbornog zakona imaju samo jednu poruku i […]