Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Vitalij Čurkin: Veliki diplomata i prijatelj Srba

19 Februar 2022
3 min.
Vitalij Čurkin: Veliki diplomata i prijatelj Srba

Vitalij Ivanovič Čurkin /1952-2017/, stalni predstavnik Rusije u UN, diplomata koji je stavio veto na britansku rezoluciju kojom su željeli da Srbe u Republici Srpskoj proglase za genocidan narod, preminuo je 20. februara 2017. godine.


Čurkin je u UN bio od 2006. godine sve do svoje iznenadne smrti.

Rođen je u Moskvi 1952. godine u porodici ruskog konstruktora aviona, a diplomatsku karijeru započeo je 1974. godine.

Čurkin je diplomirao na Moskovskom institutu za spoljne poslove i doktorirao istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog Saveza 1981. godine, gdje je odbranio svoju tezu: “Kina i Japan u strategiji spoljne politike SAD 1969-1980”.

Kao dijete bavio se filmom. Pojavio se u malim ulogama u tri igrana filma, od kojih su dva biografije posvećene Lenjinu: “Plava sveska” i “Nula tri”, te u filmu “Majka srce”.

Čurkin je od 1974. do 1979. godine radio kao recenzent i viši recenzent u prevodilačkom odjeljenju Ministarstva spoljnih poslova, a bio je i prevodilac u pregovorima o ograničenju strateškog naoružanja SALT-2 u Ženevi.

Svjedočio je pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bilo prvi put u istoriji SSSR-a – tada mladi tridesetčetvorogodišnji diplomata izabran je jer je imao reputaciju nekoga ko tečno govori engleski jezik.

Čurkin je od 1989. do 1990. godine bio sekretar za štampu ministra spoljnih poslova SSSR-a Eduarda Ševardnadzea.

Godine 1992. bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador u Čileu. Od juna 1992. do oktobra 1994. godine bio je zamjenik ministra spoljnih poslova Andreja Kozirjeva.

Bio je specijalni predstavnik ruskog predsjednika u mirovnim pregovorima za Jugoslaviju, a posebno u dogovorima između strana u sukobu u BiH i zapadnih zemlja.

Čurkin je od 1994. do 1998. godine bio izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Belgiji i predstavnik Rusije u NATO-u.

Kao ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN ostao je upamćen po oštrim duelima sa američkim ambasadorima u UN DŽonom Boltonom, Zalom Kalizadom i Suzan Pauer u pitanjima u vezi sa Kosovom i Metohijom, bliskoistočnim krizama i Iranom.

Čurkin je nagrađen Ordenom časti i Ordenom zasluga za Službu otadžbini četvrtog stepena.

Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski jezik.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Levrov podsjetio je javnost da je Čurkin 1994. godine, baveći se sukobom u BiH, učestvovao u istrazi o eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale.

“Odgovornst za taj događaj neosnovano je tada svaljena na sarajevske Srbe koji su onda bili izloženi svakodnevnoj vatri snajperista. Čurkin je istraživao taj incident na sarajevskoj pijaci Markale, gdje su muslimanske snage svojim minama ubile građane Sarajeva”, naveo je Lavrov.

Srpska javnost Čurkina pamti kao velikog borca za pravdu i istinu, velikana svjetske diplomatije i političara koji je na sjednicama Savjeta bezbednosti UN oštro kritikovao institucije u Prištini zbog položaja Srba i nealbanaca na Kosovu, ne ustežući se da stane na stranu Srbije.

Vitalij Čurkin je 8. jula 2015. godine uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i tako spriječio usvajanje rezolucije povodom 20 godina od zločina u tom mjestu kojom bi se srpski narod žigosao kao genocidan.

Čurkin je preminuo 20. februara 2017. godine na radnom mjestu.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 28. mart

Danas je četvrtak, 28. mart, 88. dan 2024. Do kraja godine ima 278 dana. 1472. – Rođen italijanski slikar Bartolomeo di Pagolo de Fatorino, poznat kao fra Bartolomeo, takođe i kao Bačo dela Porta, jedan od posljednjih firentinskih renesansnih majstora, preteča baroka. Bio je spretan eklektik i najviše je slikao religiozne teme, pri čemu su […]

Osvojio kosmos, stradao u avionu: 56 godina od misteriozne smrti Gagarina

Prilikom probnog leta avionom, 27. marta 1968. godine poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin – prvi čovjek koji je vasionskim brodom “Vastok” obletio Zemlju. Gagarin je osvojio kosmos, a poginuo je u običnom avionu za vrijeme treninga. Njegova smrt obavijena je velom tajni – u vezi sa njom se postavljaju mnoga pitanja i konstruišu mnoge […]