Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Volkswagen prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB

15 Oktobar 2021
2 min.
Volkswagen prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB

Češka marka Škoda biće zadužena za proboj na tržištima u razvoju, stoga i ovakav potez uprave njemačke grupacije.

Ovo je prvi put otkako je Škoda pod okriljem Volkswagena da joj se daje na upravljanje (i razvoj) jedna platforma. MQB A0 je arhitektura koja je bila od ogromnog značaja za čitavu grupu, i na njoj danas počiva čitav niz automobila.

Brend iz Mlade Boleslav je već radio na prilagođavanju MQB osnove kada je pripremao novitet Kushaq za indijsko tržište. Tako je nastala varijanta pomenute platforme MQB-A0-IN, specijalno prilagođene za uslove u Indiji.

Škoda će predvoditi napore VW grupe na narastajućim tržištima – prije svega u Rusiji, Africi, jugoistočnom dijelu Azije, kao i u Latinskoj Americi. Uprava njemačkog giganta vjeruje da će u narednih deset godina prodaja SUS vozila u pomenutim regionima porasti za 58% te da će dostići 7,5 miliona automobila na godišnjem planu.

Nakon toga, očekuju da bi 2035/2036. ukupno moglo biti registrovano oko 8,5 miliona četvorotočkaša godišnje, prenosi autorepublika.

To je velika prilika za Škodu, za koju se Volkswagen odlučio jer posjeduju veliko znanje o malim automobilima (ujedno i jeftinijim).

“Primjenićemo našu ekspertizu po pitanju razvoja i preuzeti još važniju ulogu u Volkswagen grupaciji. Istovremeno ćemo osnažiti poziciju našeg sjedišta u Češkoj kao bitne lokacije za razvoj za cijelu kompaniju”, rekao je prvi čovjek Škode Tomas Šefer.

Šefer je naveo i da će se na ovaj način stvoriti stotine novih poslova u Škodi, a da će većina radnih mjesta biti popunjena sa mladim regrutima. Pogotovo je bitno što će se raditi na razvoju i unapređivanju arhitekture, te će to zahtijevati stručnu radnu snagu.

Nezavisne

Povezani članci

Čemu služi čep na vratima automobila (VIDEO)

Da li ste ikada obratili pažnju na čep koji se nalazi sa donje strane vrata vašeg automobila? Kako bi automobil bio pouzdan i trajao što duže, proizvođači ugrađuju čitav niz funkcija koje su prije svega praktične, a služe što boljem održavanju automobila. Jedna od čestih “boljki” jeste korozija koja se pojavljuje na limariji svakog automobila, […]

Ovo je najskuplji auto uvezen u BiH prošle godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, najskuplji automobil u prošloj godini koji je uvezen u BiH iznosio je 504,329 KM uz dodatna davanja koja su iznosila 85,768 KM. Radi se o automobilu Mercedes Benz Mejbah S 680 4 MATIK. U TOP 10 uvezenih automobila u prošloj godini našli su se još i Ferari F8 Tributo […]