Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Volkswagen prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB

15 Oktobar 2021
2 min.
Volkswagen prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB

Češka marka Škoda biće zadužena za proboj na tržištima u razvoju, stoga i ovakav potez uprave njemačke grupacije.

Ovo je prvi put otkako je Škoda pod okriljem Volkswagena da joj se daje na upravljanje (i razvoj) jedna platforma. MQB A0 je arhitektura koja je bila od ogromnog značaja za čitavu grupu, i na njoj danas počiva čitav niz automobila.

Brend iz Mlade Boleslav je već radio na prilagođavanju MQB osnove kada je pripremao novitet Kushaq za indijsko tržište. Tako je nastala varijanta pomenute platforme MQB-A0-IN, specijalno prilagođene za uslove u Indiji.

Škoda će predvoditi napore VW grupe na narastajućim tržištima – prije svega u Rusiji, Africi, jugoistočnom dijelu Azije, kao i u Latinskoj Americi. Uprava njemačkog giganta vjeruje da će u narednih deset godina prodaja SUS vozila u pomenutim regionima porasti za 58% te da će dostići 7,5 miliona automobila na godišnjem planu.

Nakon toga, očekuju da bi 2035/2036. ukupno moglo biti registrovano oko 8,5 miliona četvorotočkaša godišnje, prenosi autorepublika.

To je velika prilika za Škodu, za koju se Volkswagen odlučio jer posjeduju veliko znanje o malim automobilima (ujedno i jeftinijim).

“Primjenićemo našu ekspertizu po pitanju razvoja i preuzeti još važniju ulogu u Volkswagen grupaciji. Istovremeno ćemo osnažiti poziciju našeg sjedišta u Češkoj kao bitne lokacije za razvoj za cijelu kompaniju”, rekao je prvi čovjek Škode Tomas Šefer.

Šefer je naveo i da će se na ovaj način stvoriti stotine novih poslova u Škodi, a da će većina radnih mjesta biti popunjena sa mladim regrutima. Pogotovo je bitno što će se raditi na razvoju i unapređivanju arhitekture, te će to zahtijevati stručnu radnu snagu.

Nezavisne

Povezani članci

Ferstapen šampion svijeta; U posljednjem krugu osvojio titulu (FOTO, VIDEO)

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je titulu šampiona u Formuli 1 pobijedivši na Velikoj nagradi Abu Dabija u direktnom duelu sa Luisom Hamiltonom, koga je pretekao u posljednjem krugu na trci poslije nevjerovatnih odluka koje su donijeli organizatori. Ferstapen je bio iza Hamiltona do posljednjeg kruga, incident u finalnim krugovima je usporio trku, naveo je vozilo sigurnosti […]

Ovo su najprodavaniji automobili u Evropi

Poremećaji u proizvodnji novih automobila zbog nedostatka čipova već su poznata stvar i zbog toga i prodajni favoriti iz mjeseca u mjesec izgledaju drugačije. Godinama je prvo mjesto bilo rezervisano za Volkswagen Golf, a u oktobru ga nema ni među prvih deset u Evropi, prema podacima JATO Dynamicsa. Prvo mjesto sada drži mali Peugeotov SUV […]