Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučević: Vojska Srbije će biti još snažnija

18 Septembar 2023
3 min.
Vučević: Vojska Srbije će biti još snažnija

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da će i u narednoj godini biti veliki napredak u opremanju Vojske, koja će biti još snažnija, a svi građani bezbjedniji, te poručio da Srbija ni sa kim od susjeda nema neriješena pitanja, nego samo okupiran dio svoje teritorije Kosovo i Metohiju.

“Imamo okupiran dio naše teritorije i, nažalost, neko raznoglasje sa delom komšija koji se mešaju u naše unutrašnje stvari i proglašavaju deo naše teritorije nezavisnom državnom, što mi nikome nismo radili. Nemamo problem ni sa kim, poštujemo sve i sve smo priznali. Ne priznajemo jedino okupaciju naše teritorije”, rekao je Vučević.

On je ocijenio da postoji istorijski kontinuitet i centri moći iz regiona koji koordinišu sa nekim drugim centrima moći van regiona da se Srbija prikazuje kao neki remetilački faktor i da je treba kazniti uvijek kada Srbi pomenu bilo kakav srpski nacionalni interes i kada je Srbija bila nešto snažnija i jača ekonomski i politički.

“To je bilo vidljivo i pred balkanske ratove i pred Prvi svetski rat i ranije pred Berlinski kongres u 19. veku. Stalno je ta priča”, istakao je Vučević, navodeći da se i sada ta priča uvijek zavrti iz Zagreba, Sarajeva, dijela Podgorice i iz Prištine.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je naveo da je politika premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da potpuno očisti južnu pokrajinu od Srba, ali da su istovremeno Albanci miljenici međunarodne zajednice i njima se sve dozvoljava.

Govoreći o opremanju i naoružavanju Vojske Srbije, Vučević je rekao da će biti dodatnih ulaganja u Vojsku Srbije i u naoružanje i u ljudstvo, te podsjetio da su vrlo aktuelni otvoreni konkursi za primanje kandidata u specijalne vojne jedinice, kao i da su ostali rodovi kopnene vojske otvorili svoje konkurse.

“Uradili smo dosta toga povodom naoružanja i opreme, namenska, odbrambena industrija radi, isporučuje pre svega Vojsci Srbije. Mi imamo vrlo jasne direktive od predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta do 2026. godine mora da se uradi u pogledu sveukupnog opremanja Vojske Srbije”, istakao je Vučević za Televiziju “Pink”.

On je ukazao na otežanu kupovinu vojne opreme i naoružanja van Srbije jer neke zemlje ne daju da prelete avioni sa kupljenom robom preko njihovih teritorija.

“Da kupimo negde naoružanje, imamo problem da nam isporuče, jer ostale države ne daju baš prelet tih aviona. Pri tome, sve što kupujemo je defanzivog, isključivo odbrambenog karaktera”, rekao je on.

SRNA

Povezani članci

Šapić podnio ostavku zbog izbora

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnio je ostavku na ovu funkciju radi stvaranja pravnih uslova za održavanje izbora, koji bi u Beogradu bili održani 17. decembra zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim, saopšteno je iz gradske uprave. “Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i predano da vodim Beograd do dana izbora i konačne provere poverenja Beograđana”, naveo […]

Državljanin BiH uzeo 7.000 evra socijalne pomoći u Austriji, pa otišao na odmor

Državljanin Bosne i Hercegovine (31) pojavio se danas pred sudom u Gracu jer je od austrijskog Zavoda za zapošljavanje (AMS) uzeo 7.000 evra na ime pomoći, a zatim na duže vrijeme napustio Austriju. Suđenje je počelo čuđenjem sudije Erika Nauta da optuženi ne zna ni riječ njemačkog, zbog čega je morao biti angažovan prevodilac. Naime, sudiji […]