Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučević: Vojska Srbije će biti još snažnija

18 Septembar 2023
3 min.
Vučević: Vojska Srbije će biti još snažnija

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da će i u narednoj godini biti veliki napredak u opremanju Vojske, koja će biti još snažnija, a svi građani bezbjedniji, te poručio da Srbija ni sa kim od susjeda nema neriješena pitanja, nego samo okupiran dio svoje teritorije Kosovo i Metohiju.

“Imamo okupiran dio naše teritorije i, nažalost, neko raznoglasje sa delom komšija koji se mešaju u naše unutrašnje stvari i proglašavaju deo naše teritorije nezavisnom državnom, što mi nikome nismo radili. Nemamo problem ni sa kim, poštujemo sve i sve smo priznali. Ne priznajemo jedino okupaciju naše teritorije”, rekao je Vučević.

On je ocijenio da postoji istorijski kontinuitet i centri moći iz regiona koji koordinišu sa nekim drugim centrima moći van regiona da se Srbija prikazuje kao neki remetilački faktor i da je treba kazniti uvijek kada Srbi pomenu bilo kakav srpski nacionalni interes i kada je Srbija bila nešto snažnija i jača ekonomski i politički.

“To je bilo vidljivo i pred balkanske ratove i pred Prvi svetski rat i ranije pred Berlinski kongres u 19. veku. Stalno je ta priča”, istakao je Vučević, navodeći da se i sada ta priča uvijek zavrti iz Zagreba, Sarajeva, dijela Podgorice i iz Prištine.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je naveo da je politika premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da potpuno očisti južnu pokrajinu od Srba, ali da su istovremeno Albanci miljenici međunarodne zajednice i njima se sve dozvoljava.

Govoreći o opremanju i naoružavanju Vojske Srbije, Vučević je rekao da će biti dodatnih ulaganja u Vojsku Srbije i u naoružanje i u ljudstvo, te podsjetio da su vrlo aktuelni otvoreni konkursi za primanje kandidata u specijalne vojne jedinice, kao i da su ostali rodovi kopnene vojske otvorili svoje konkurse.

“Uradili smo dosta toga povodom naoružanja i opreme, namenska, odbrambena industrija radi, isporučuje pre svega Vojsci Srbije. Mi imamo vrlo jasne direktive od predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta do 2026. godine mora da se uradi u pogledu sveukupnog opremanja Vojske Srbije”, istakao je Vučević za Televiziju “Pink”.

On je ukazao na otežanu kupovinu vojne opreme i naoružanja van Srbije jer neke zemlje ne daju da prelete avioni sa kupljenom robom preko njihovih teritorija.

“Da kupimo negde naoružanje, imamo problem da nam isporuče, jer ostale države ne daju baš prelet tih aviona. Pri tome, sve što kupujemo je defanzivog, isključivo odbrambenog karaktera”, rekao je on.

SRNA

Povezani članci

Aleksandar Šapić ponovo izabran za gradonačelnika Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine. Za izbor Šapića glasalo je 64 od 82 odbornika. Šapića je za gradonačelnika predložio predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Za zamjenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović. Odbornici su izabrali i članove Gradskog vijeća. Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije […]

Požar u kafiću na Novom Beogradu, vatra zahvatila više stanova

Na Novom Beogradu u ulici Maršala Tolbuhina izbio je požar, a vatra je zahvatila više stanova u zgradi. Požar u kafiću “Prajm” jutros nešto poslije 6 časova, brzo se proširio i zahvatio više stanova u zgradi u kojoj se kafić nalazi. Više vatrogasnih ekipa izašlo je na teren i požar je lokalizovan, a vatrogasci rade […]