Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Srbija protiv isključenja Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN

23 Septembar 2022
2 min.
Vučić: Srbija protiv isključenja Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zapadne sile uveliko razrađuju plan kako da izbace Rusiju iz Savjeta bezbjednosti UN ili joj ograniče pravo veta, ali da Srbija za tako nešto neće glasati.

“Gotovo sam siguran da će zapadne sile to pokušati da urade, da isključe Rusiju iz Saveta bezbednosti. Da li će uspeti, to ćemo videti. To je za nas katastrofa zbog Kosova i Metohije. Teško vreme i veliko breme pred nama”, rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Njujorku.

On je naveo da za to postoje tri opcije, a jedna je da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali i pitanja teritorijalnog integriteta za cijelu Evropu, za šta je potrebna dvotrećinska većina Generalne skupštine UN.

“Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije u Savetu bezbednosti neće glasati. Tu nema nikakve dileme”, rekao je Vučić, koji se na marginama Generalne skupštine UN sastao sa brojnim zvaničnicima svijeta.

On je dodao da zapadne zemlje mogu, budući da već o tome pričaju javno, da se pozovu da na to da Rusija u stvari nije formalno-pravno sukcesor SSSR-a, ali to bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka.

“Za jednu od te dve ili tri odluke im je potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto. Mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju”, kaže Vučić.

U vezi sa informacijama pojedinih beogradskih medija da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti tražio od zapadnih zemalja tešku artiljeriju i opremu za elektronsko ometanje, Vučić je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Kurtiju od Velike Britanije i Amerike, ali da zna šta je istina.

On je rekao da postoje informacije da je Kurti tražio artiljeriju dometa 10 kilometara.

“Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja. Mali smo, prejake su to sile, ali za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, rekao je Vučić.

Vučić, koji večeras završava posjetu Njujorku i UN, naveo je da nema nikakve sumnje da će zapadne zemlje pomagati Prištini u vezi sa priznanjem u svijetu, te dodao da je vidio u Njujorku da su targetirane tri azijske i tri afričke zemlje.

SRNA

Povezani članci

Dva radnika stradala u Silosu

Dva radnika, od kojih je jedan imao 31, a drugi 23 godine, poginula su u silosu preduzeća “MTI” u Kraljevu, kada se na njih obrušila veća količina piljevine, rečeno je u Policijskoj upravi u Kraljevu. Na mjesto nesreće, koja se dogodila sinoć oko 23.00 časova, izašli su policija, vatrogasci i Hitna pomoć, a okolnosti nesreće […]

Vulin preuzeo dužnost direktora BIA

Aleksandar Vulin preuzeo je dužnost direktora Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ od Bratislava Gašića. Svečana primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Agencije u Beogradu, saopštila je BIA. Vulin je sa čela MUP-a stupio na dužnost prvog čovjeka BIA, dok je Gašić aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije.