Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Uvijek ću podržati Republiku Srpsku i Dodika

16 April 2024
4 min.
Vučić: Uvijek ću podržati Republiku Srpsku i Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da će uvijek i u svemu podržati Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.

“On je u pravu za jednu stvar – ako vi kršite procedure unutar jedne zemlje oko najtežih
pitanja, moralnih, političkih i pravnih diskvalifikacija, i na to ne reaguje niko, naprotiv, svi spolja prihvataju kao nešto normalno – onda tu nešto nije normalno”, izjavio je Vučić novinarima u Mostaru.

Vučić je rekao da Dodik najbolje zna šta će sa Republikom Srpskom i da se odlično razumije u interese Srpske, ali da ga je zamolio da se pričeka još dva dana, u nadi da će možda nešto biti preduzeto.

On je jednoj novinarki sugerisao da se ne trude više da obmanjuju narod.

“Problem je u tome što izmišljate, što ne možete da se držite činjenica. Vi u Sarajevu morate da izmislite nešto”, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će Srbija podnositi prijedloge rezolucija o Jasenovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima.

“Nećemo mi da kažemo ko je to počinio”, rekao je Vučić i napomenuo da se u Srebrenici jeste desio užasan zločin i da nije nikakav problem da neko dođe i pokaže pijetet, te zamolio da se više ne spekuliše o presudama koje nisu takve kakvima ih predstavljaju.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je situacija komplikovana i kompleksna.

“Naša poruka je da pokušavamo da sačuvamo mir, da ne koristimo svaku priliku da govorimo loše jedni o drugima, da se ne hvatamo za gušu u svakom trenutku… Mi nismo nikoga napali ni optuživali za bilo šta, a samo pogledajte sa čim se suočavamo”, izjavio je Vučić.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici. 

RAZUMEM DODIKA, PRONAĆI RACIONALAN IZLAZ IZ SITUACIJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da razumije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kada je riječ o aktuelnoj situaciji, te da je važno pronaći racionalan izlaz.

“Zato verujem da ćemo na Vaskršnjem saboru uspeti da do toga dođemo, ali u emocionalnom i svakom drugom smislu u potpunosti razumem sve ono o čemu govori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da se iz aktuelne teme koja duboko dijeli narode na Balkanu i BiH, neće moći izaći narednih 10 godina.

“Ne mogu da razumem da je to neko namerno spolja uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće, ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali, samo mi to nije nimalo jasno”, rekao je Vučić.

Govoreći o današnjem boravku u Bileći, Vučić kaže da će Srbija prekosutra na sjednici Vlade za Bileću uplatiti milion KM, ili prvih 500.000 evra.

“Dogovorili smo sa predsednikom Dodikom da idemo na to da gradimo vrtić, pošto im je to potrebno. Mislim da predsednik Dodik i /predsednik Vlade Srpske/ Radovan Višković odlično znaju šta je to što tamo mora da se uradi”, rekao je Vučić.

SAMOPROGLAŠENO KOSOVO SVE SPORAZUME PREKRŠILO, ALI ZAPAD TO NE ZANIMA

Vučić je rekao da su vlasti samoproglašenog Kosova prekršile sve moguće sporazume, ali da to nikoga ne zanima u Evropi i svijetu, pa još hoće da im daju članstvo u Savjetu Evrope.
Vučić je novinarima u Mostaru rekao da 10 mjeseci srpska roba nema ulaz na Kosovo i Metohiju.

Odgovaraući na pitanje o sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je rekao da je to bio vrlo težak razgovor.

“Težak razgovor, vrlo težak. Ne mislim da je on zlonameran, samo mislim da ni on ne zna… On u četvrtak ima razgovore naše sa Prištinom oko dinara”, rekao je Vučić.

On smatra da se stvari odvijaju tako da ih je sve teže kontrolisati. “Sve ide tako da više niste sigurni kako je moguće to da kontrolišete ni kao narod, a da ne pričamo o drugima koji više ne znaju šta da ponude”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da umjesto da se govori o privrednoj saradnji u regionu, priča vraćena 30 godina unazad, i to od onih koji su sve vrijeme govorili “nemojte da gledate u prošlost”.

“Kada smo nedavno imali predlog za raspravu na sjednici Savjeta bezbjednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. Onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da prošlost je dobra kada njima odgovara, prošlost nije dobra kada im ne odgovara”, rekao je Vučić.

SRNA

Povezani članci

Mandić: Podgorica glasanjem za rezoluciju o Srebrenici unizila sebe, a ujedinila srpski narod

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da je tužno bilo gledati kako je Crna Gora, učešćem u diskusiji u Generalnoj skupštini UN, dodatno kompromitovala samu sebe povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici. On je istakao da rezolucija jeste oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su joj najbliže, […]

Dačić: Rezolucija veliki argument za Dodika i razdruživanje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je ono što se desilo u vezi sa rezolucijom o Srebrenici veliki argument predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je rekao da će Srpska sačiniti izvještaj o kršenju Dejtonskog sporazuma i Federaciji BiH BiH uputiti sporazum o mirnom razdruživanju. “To što se desilo je veliki argument za […]