Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Vujičić i Martinović o primjeni Sporazuma o socijalnom osiguranju

27 Maj 2022
2 min.
Vujičić i Martinović o primjeni Sporazuma o socijalnom osiguranju

Delegacije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije razgovarale su danas na Palama o načinu sprovođenja operativnog protokola čiji je cilj da definiše način saradnje u pogledu primjene Sporazuma o socijalnom osiguranju koji su zaključile ranije Savezna Republika Jugoslavija i BiH.


Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović pojasnio je da je juče sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH potpisan protokol i dodao da se on odnosi i na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, koji će ga operativno i sprovoditi.

On je naveo da je riječ je o načinu utvrđivanja perioda osiguranja, da bi lica koja su ostvarila period osiguranja i u BiH i u Srbiji, mogla koristiti novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti, sabiranjem perioda osiguranja u obje zemlje.

“Danas ćemo se konkretno dogovoriti kako će funkcionisati ta saradnja, a predstavićemo i nešto što smo radili za vrijeme pandemije virusa korona, kako bismo obezbijedili stabilnost na tržištu rada”, rekao je Martinović novinarima.

On je naveo da će Nacionalna služba predstaviti i neke nove programe koje je Srbija uvela za vrijeme pandemije i vjeruje da će u narednom periodu moći nesmetano da se sastaju i razmjenjuju iskustva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je ovo nastavak uspješne saradnje dvije službe za zapošljavanje, te prilika da se razmijene mišljenja i ideje, analizira situacija koja je bilo gotovo identična u Republici Srpskoj i Srbiji zbog pandemije virusa korona.

“Ovo je prilika da razmijenimo mišljenja o aktivnostima koje planiramo u narednom periodu i unaprijedimo rad, na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Vujičić.

On je istakao da je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske koristio u svom radu iskustva Nacionalne služba zapošljavanja Srbije, za koju je naveo da je sestrinska služba Zavoda.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Kapitalni projekti od velikog značaja za Pale i Jahorinu

Renoviranjem i adaptacijom četiri objekta na Palama ova lokalna zajednica bi postala mjesto sa više smještajnih kapaciteta i turista, čak do 15.000. Izgradnja svakog objekta je novo radno mjesto, nova investicija za Pale, a približavanje turista Palama, približavanje Pala Jahorini u principu je odluka kojom svi dobijaju…  Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić istakao je […]

Veliki ljetnji koncert Lepe Brene u Istočnom Sarajevu 5. avgusta

U okviru manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu” opština Istočno Novo Sarajevo poklanja veliki ljetnji koncert Lepe Brene. Koncert će biti održan na Trgu Republike Srbije sa početkom u 21.00 čas. Ulaz je besplatan.