Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vuk Janković riješio višedecenijski matematički zadatak

24 April 2024
1 min.
Vuk Janković riješio višedecenijski matematički zadatak

 Učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Vuk Janković uspio je da riješi zadatak iz geometrije koji je profesor Vladimir Stojanović postavio prije skoro 60 godina.


Stojanović je danas u trebinjskoj Gimnaziji uručio mladom matematičaru novčanu nagradu, udžbenike za talente, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji.

On je novinarima rekao da je zadatak koji ima dva rješenja postavio kao mlad profesor na skupovima i takmičenjima matematičara, ali da je jedino Vuk Janković uspio da ga riješi.

Janković je rekao da mu je čast da je upoznao istaknutog profesora Stojanovića, ističući da je zadatak bio težak, ali da je za takmičarsku matematiku potrebna doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja.

Vuk Janković će uskoro učestvovati na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Bugarskoj.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 15 beba

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam djevojčica i sedam dječaka, potvrđeno je Srni u porodilištima. Osam beba rođeno je u Banjaluci, po dvije u Istočnom Sarajevu i Doboju, po jedna u Gradišci, Zvorniku i Prijedoru. U Banjaluci su rođene četiri djevojčice i četiri dječaka, u Istočnom Sarajevu i Doboju […]

Dodik: Osuda napada u kojem je oštećena kuća povratničke porodice

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku i zatražio hitnu akciju u pronalasku počinioca. Dodik je naveo da je tim povodom razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom. “Zatražio sam hitnu akciju u pronalaženju napadača”, napisao je Dodik na mreži “Iks”. Policija u […]