Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vukmirović: U Jasenovcu sam izgubio 20 članova uže i šire porodice

28 Septembar 2023
3 min.
Vukmirović: U Jasenovcu sam izgubio 20 članova uže i šire porodice

Osamdesetosmogodišnji Mile Vukmirović iz Kostajnice preživio je golgotu u koncentracionom logoru Jasenovac, gdje je izgubio 20 članova uže i šire porodice i sa očeve i sa majčine strane.

Sa suzama u očima, Vukmirović se prisjetio kako su njega, kao sedmogodišnjeg dječaka, njegovu majku, sestre i braću, Nijemci i ustaše tjerali da sa Kozare idu pješke do Jasenovca.

Na tom mučnom putu je, kaže Vukmirović, posljednji put vidio svog oca, ali i svjedočio prvom ubistvu.

“Jedan naoružani Nijemac nas je istjerao na polje i jednom seljaku dao sandučić od municije i onda ga ubio. Metak mu je prošao kroz grlo i vrat i samo se jadni čovjek srušio na zemlju. To je prvo ubistvo koje sam vidio”, naveo je Vukmirović u izjavi za Srnu.

Vukmirović je ispričao i da je svjedočio brutalnim ubistvima žena kojima su pred svima sjekli stomak kako bi unijeli strah među ljude.

Prema njegovim riječima, oni su u Jasenovac dotjerani kao stoka, gladni, žedni, bosonogi, krvavi i tom teroru se nije nazirao kraj.

“U logoru kraj kapije sa žicom šeta ustaša, a kad malo odmakne, ja se približim i provučem ruku kroz žicu kako bih ubrao malo trave da pojedemo majka, sestre i ja”, prisjetio se Vukmirović.

On je rekao da su svako jutro iz Jasenovca odvodili logoraše u Donju Gradinu gdje su cijeli dan kopali rake, a uveče bi ih ustaše pobile i ubacivale u te iste rake.

“Postroje nas, drže pištolje u rukama uperene prema nama i biraju, pa odvode ljude. Niko se iz Donje Gradine nije vratio”, ispričao je Vukmirović.

Jedan dan su mu sestre onemoćale od žeđi, a on se otrgnuo iz majčinih ruku i od ustaše koji je čuvao kapiju zatražio samo malo vode.

“Sjećam se da me pitao: `Mali, šta hoćeš?`, a ja sam mu rekao da mi treba vode jer mi sestre umiru, a onda je rekao da i on ima sina mog uzrasta, ali da misli da ga više nikada neće vidjeti”, naveo je Vukmirović i sa tugom u očima se prisjetio da mu je ustaša dao vode, ali i zaprijetio da će ga zaklati ukoliko to nekome kaže.

Vukmirović je rekao da ustaše, zahvaljujući medicinskoj sestri koja ih je popisivala, nisu smjele sve da ih pobiju, pa su poslati u sela po Slavoniji, gdje je ostao kod tetka Stanka Jurića, Hrvata, koji je uspio da spase i njegovu sestru.

On se prisjetio da su bili u selu Paklenica, u kojem su bili prinuđeni da prose kako bi preživjeli, a spavali su u štali sa konjima.

“Nikada neću zaboraviti miris i ukus komada hljeba koji sam uspio naći, a mama ga čuvala u njedrima”, naveo je Vukmirović, koji je jedno vrijeme bio odvojen i od majke, koja je, kako je rekao, prešla u Bosnu.

Vukmiroviću su priznate tri godine, tri mjeseca i 24 dana radnog staža od 1950. do 1953. godine, kada je imao samo 15 godina, a kako je rekao, sudbina mu je takva da se cijeli život borio.

U Banjaluku je stigao 1959. godine, oženio se, dobio djecu, preživio i Odbrambeno-otadžbinski rat, u kojem je učestvovala njegova kćerka koja je ljekar.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Prema podacima Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 15 beba

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam djevojčica i sedam dječaka, potvrđeno je Srni u porodilištima. Osam beba rođeno je u Banjaluci, po dvije u Istočnom Sarajevu i Doboju, po jedna u Gradišci, Zvorniku i Prijedoru. U Banjaluci su rođene četiri djevojčice i četiri dječaka, u Istočnom Sarajevu i Doboju […]

Dodik: Osuda napada u kojem je oštećena kuća povratničke porodice

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku i zatražio hitnu akciju u pronalasku počinioca. Dodik je naveo da je tim povodom razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom. “Zatražio sam hitnu akciju u pronalaženju napadača”, napisao je Dodik na mreži “Iks”. Policija u […]